EMPRESA
Crònica 08/03/2012

Mercadona guanya 474 milions el 2011

El president de Mercadona, Juan Roig, va exhibir ahir els guanys de l'empresa el 2011, amb 474 milions de beneficis i amb 6.500 nous treballadors. Roig és un referent en un moment d'incertesa.

Salvador Amenar
2 min

VALÈNCIA.Exultant i més optimista que en anys anteriors. Així va comparèixer ahir el president de Mercadona, Juan Roig, per presentar els resultats corresponents a l'exercici 2011. Un balanç de comptes que deixa un benefici net de 474 milions d'euros i que suposa un increment del 19% respecte al 2010. Roig va admetre que està molt "satisfet" d'haver superat les previsions i que hagi estat el millor any de la cadena de supermercats. I és que, malgrat l'actual conjuntura econòmica, Mercadona va incrementar també el seu volum de vendes fins a facturar un total de 17.831 milions d'euros.

El president de l'empresa valenciana va posar l'accent en la capacitat de generar ocupació del seu negoci. Mercadona va crear 6.500 nous llocs de treball i va arribar a la xifra de 70.000 empleats; tots amb contracte indefinit i repartits per les 1.356 botigues obertes actualment. A tots, a més, l'empresa els va incrementar els salaris en un 3% més el variable per la consecució d'objectius. La pujada salarial és gràcies, en part, a la productivitat de l'empresa marcada en els 22.220 euros per persona i mes. Aquest fet va permetre també continuar baixant els preus fins aconseguir una reducció de l'1% del carro menú.

Amb gairebé 20 anys al capdavant del projecte Mercadona, Roig va anunciar que aquest 2012 serà quan l'empresa farà el salt a un altre país. No va concretar quin, però va parlar d'Itàlia, França, Portugal i Bèlgica com a possibles destinacions. Sobre quan es podria produir el salt, tampoc va donar una data, però la decisió és clara. "Si pot ser el mes que ve no ho deixarem per d'aquí tres mesos, l'empresa ja està preparada", va assegurar.

La trajectòria empresarial de Juan Roig l'ha convertit en una veu autoritzada i en un referent a nivell econòmic. I les seves previsions econòmiques no passen desapercebudes. L'any passat va vaticinar que el 2012 seria pitjor que el 2011 i ahir va donar el seu pronòstic per al 2013: "Que si es pot estar pitjor? Si no prenem les mesures necessàries, sí".

Cultura de l'esforç

Per evitar-ho, Roig va destacar que "cal acabar amb la cultura del balafiament i tornar a la de l'esforç". "Durant 15 anys hem viscut per sobre de les nostres possibilitats i hem contribuït a un sistema de corrupció, economia submergida, subvencions improductives, absentisme laboral i despeses supèrflues en el sector públic", va concloure.

Per acabar amb el malbaratament de recursos en sanitat, educació o justícia, Roig no va parlar de retallades sinó de prendre "mesures dissuasòries", atès que "ara la gent pensa que tot és gratis". El cap de Mercadona va animar els polítics a prendre decisions "valentes i impopulars". Roig va dir que Espanya "s'havia passat 20 pobles" i "la Comunitat Valenciana, 25" i per capgirar la situació va apostar per prendre mesures com la reforma laboral, que veu amb bons ulls malgrat que pensa que s'ha quedat curta. "Jo hauria perseguit molt més l'absentisme, i hauria passat a dilluns tots els festius, perquè cada pont ens costa 1.200 milions d'euros, i hauria desincentivat l'atur", va afegir.

Sobre la possibilitat que s'augmenti la pressió fiscal, Roig va resignar-se a acceptar una hipotètica pujada de l'IVA "si el govern entén que així millora l'economia". Però no es va quedar aquí. "És una exageració els impostos que es paguen a Espanya". El dirigent de Mercadona, però, va reconèixer que està a favor que siguin "els que més tenen els que més paguin". I ell, sens dubte, n'és un.

stats