Crònica 19/11/2011

Merkel i Cameron, bones paraules i res més

I.l.
2 min
El premier britànic i la cancellera alemanya divergeixen en el rumb de la UE.

BERLÍNNi Merkel ni Cameron van poder arreglar ahir les seves divergències sobre el rumb que ha d'emprendre la UE. Per bé que tots dos líders van emfatitzar que treballaran estretament per a una solució de la crisi del deute a l'eurozona i van remarcar el seu consens en la importància de la disciplina fiscal i l'enfortiment de la competitivitat de la UE, Alemanya i la Gran Bretanya no van acostar posicions en cap dels temes fonamentals.

Cameron va descartar un impost a les transaccions financeres com reclama Berlín i també París, encara que va embolcallar el seu no amb diplomàcia. Merkel va subratllar la seva exigència de canviar els tractats amb un somriure empàtic cap al seu convidat, que justament voldria agafar el camí contrari sobre el futur de la UE. "Òbviament, no estem d'acord en tots els punts. Però podem arribar a un consens", va concedir el primer ministre britànic. "Estem d'acord a treballar en una solució abans de la cimera de Brussel·les de començaments de desembre, perquè cadascú entén la postura de l'altre", va moderar Merkel. Però és clar que forma part dels singulars excessos de la crisi europea i que tots els esdeveniments són vistos amb ulleres nacionals. Berlín vol imposar una taxa a les transaccions financeres per tenir sota control els especuladors dels mercats. Londres, amb el seu gran sector financer, que representa gairebé un terç del rendiment econòmic britànic, la descarta. "Tots els béns i serveis tenen un impost sobre la xifra de negocis. I només els serveis financers en queden com a excepció. No comprenc per què això hauria de ser així", va pressionar ahir mateix el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, davant del desentès Cameron.

El premier britànic, al seu torn, va repetir la seva crítica que Alemanya bloqueja la solució de la crisi renegant de la compra massiva de deute estatal per part del Banc Central Europeu (BCE). "Totes les institucions europees han de defensar l'euro", va indicar soterradament Cameron. Però Merkel va insistir de nou que l'ens emissor no ha de tenir aquest paper d'últim prestador.

Reforma dels tractats

Els dos líders també es van mantenir desavinguts sobre la possible reforma de les competències de les autoritats europees. Merkel exigeix que les institucions europees controlin més els pressupostos estatals i per això reclama modificar els tractats. Però Cameron no vol sentir a parlar que la Gran Bretanya cedeixi més influència a Brussel·les.

El govern alemany va ha ver de sortir ahir al pas d'una informació de la premsa britànica que indicava que Berlín pressiona en contra d'un referèndum britànic sobre la UE pels efectes que pot tenir sobre la crisi de l'euro.

stats