CRISI FINANCERA
Crònica 12/08/2011

Merkel i Sarkozy busquen com calmar els mercats

Organismes reguladors de la zona euro, com l'espanyola CNMV, volen acabar amb l'especulació a les borses. El principal enemic són les vendes en curt, que provoquen fortes variacions en els índexs.

T.g.
2 min
Merkel i Sarkozy busquen com calmar els mercats

Barcelona.El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el seu homòleg al Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, dilluns van coincidir a demanar als líders europeus que es concretessin com més aviat millor els acords de la cimera europea del 21 de juliol. La trobada va servir per pactar el segon rescat grec.

La crisi dels mercats borsaris dels últims dies ha accelerat la situació i ahir el portaveu del govern alemany, Christoph Steegmans, va anunciar que el dimarts 16 el president francès, Nicolas Sarkozy, rebrà a París la cancellera Angela Merkel. De la reunió, n'hauran de sortir propostes concretes que es presentaran a Van Rompuy, informa Efe.

L'agenda de la trobada segurament anirà sobre el canvi que reclama Alemanya per aconseguir un nou pacte d'estabilitat, que substitueixi el de Maastricht del 2003. Una de les peces troncals d'aquest nou pacte seria l'obligació de fixar un màxim de deute fins i tot en les constitucions respectives, tal com ja es fa a Alemanya. Una altra de les mesures que vol introduir la cancellera Merkel són els testos de solvència, un examen similar al que últimament s'han sotmès bancs i caixes europeus.

Però abans, i com a mesura urgent per tornar la normalitat a les borses, Alemanya i França volen liderar la regulació de les vendes en curt, intercanvis de valors en un sol dia amb un preu fixat que a vegades fins i tot preveu pèrdues. Sense esperar a la reunió del dimarts, ahir mateix va transcendir que els organismes reguladors de França i Itàlia vetaran les vendes en curt a les borses, segons va informar la cadena de televisió dels Estats Units CNBC, que afegia que la prohibició es faria efectiva al tancament dels mercats. En tot cas, membres de les entitats reguladores, entre les quals hi havia l'espanyola CNMV i la francesa AMF, van mantenir ahir una conferència telefònica per analitzar la situació. En tot cas, la possible prohibició de les vendes en curt no serà immediata.

Retallades a Itàlia

El ministre d'Economia italià, Giulio Tremonti, va explicar ahir que estudia noves mesures de contenció de la depesa i de flexibilitat interna, com la "dinamització" del mercat laboral. Tremonti va argumentar en la seva intervenció en una comissió parlamentària que és partidari d'evitar "l'abús dels contractes temporals". El ministre va afegir que preveu tancar aquest any amb un dèficit del 3,8%.

En el mateix sentit, el responsable d'Economia de Xipre, Kikis Kazamias, va matisar que el paquet de mesures presentat de 600 milions d'euros és només un primer pas per sanejar l'economia, que serà ampliat a l'octubre. El pla presentat preveu un augment de l'IVA, la congelació dels sous del sector públic tres anys i una rebaixa salarial del 10% pels funcionaris de nova incorporació.

Fonts de la Comissió Europea (CE) van reiterar ahir que damunt la taula no hi ha cap rescat per Xipre, després que abans d'ahir l'agència de qualificació Fitch rebaixés el deute sobirà dos esglaons, de A- a BBB. La setmana passada, el comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ja va deixar clar que l'economia xipriota era sana, tot i que s'hi havien de fer reformes.

stats