UNIÓ EUROPEA
Crònica 20/01/2012

Merkel i Sarkozy volen un pla per al creixement

Alemanya i França s'alien per impulsar el creixement a la UE. Els dos països presentaran a la cimera del 30 de gener un document amb propostes per fomentar el creixement i la competitivitat dels socis.

Laia Forès
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, vol crear ocupació i creixement a la UE.

BRUSSEL·LESLa cancellera alemanya, Angela Merkel, no se surt del guió amb la seva crida a l'austeritat, però a poc a poc va introduint en el seu discurs la paraula creixement . Sense abandonar la recepta de la disciplina fiscal per sortir de la crisi, Merkel creu que la Unió Europea (UE) ha de buscar vies per impulsar el creixement econòmic i l'ocupació. La cancellera presentarà a la pròxima cimera europea, conjuntament amb la seva parella política -el president de França-, un conjunt de propostes per crear llocs de treball i fomentar la competitivitat. Es tracta d'iniciatives a escala europea que servirien per donar una empenta a l'economia en un moment en què els governs no tenen marge per impulsar estímuls fiscals.

El contingut del document que presentaran Merkel i Nicolas Sarkozy encara no és oficial, però el va filtrar ahir la premsa alemanya. Segons els rotatius Handelsblatt i Süddeutsche Zeitung , els dos líders volen que els diners procedents del pressupost comunitari que no s'hagin gastat -i que habitualment es retornen als estats- serveixin per crear un fons per promoure l'ocupació, el creixement i la competitivitat.

Una altra de les propostes destacades és la creació d'oficines d'ocupació en regions frontereres per promoure la mobilitat dels treballadors entre estats membres. El document també recull la taxa a les transaccions financeres, la possibilitat d'harmonitzar impostos com el de societats, així com mesures per facilitar línies de crèdit per a les petites i mitjanes empreses.

Merkel s'imposa

La cimera del 30 de gener també servirà per tancar l'acord polític per al nou Tractat internacional, que ha de reforçar la disciplina fiscal dels socis europeus. Els tècnics dels estats membres segueixen negociant contrarellotge els detalls de l'acord. Segons l'últim esborrany del text, només els governs que signin el Tractat podran accedir al fons de rescat europeu. Amb la introducció d'aquest punt en l'acord internacional, Merkel imposa la fèrria disciplina pressupostària com a condició sine qua non per beneficiar-se de la solidaritat de la resta de socis, una de les seves obsessions des de l'inici de la crisi de l'euro.

El Tractat, que es fa fora del paraigua de la UE, entrarà en vigor quan almenys 12 països l'hagin ratificat. Però la voluntat del nucli Merkozy és que s'hi sumin el màxim nombre d'estats membres. El Regne Unit va rebutjar signar-lo des del primer dia i, de fet, la seva voluntat de quedar-se'n al marge va provocar que tingués forma d'acord internacional i no de Tractat de la Unió. La República Txeca podria fer costat a Londres i deixar en 25 els socis que ratifiquin l'acord. El govern txec va anunciar ahir que celebrarà un referèndum perquè els ciutadans decideixin si el país ha de formar part del pacte fiscal o ha de rebutjar-lo definitivament.

stats