CRISI SALVAMENT DE L'EURO
Crònica 14/09/2011

Merkel assumeix el lideratge de la crisi grega

Angela Merkel va agafar ahir el lideratge per calmar l'eurozona. D'una banda, la cancellera alemanya va negar la insolvència de Grècia; de l'altra, va exigir rigor a Atenes i seny al govern alemany.

Isaac Lluch
3 min
Mà de ferro A la cancellera Angela Merkel no li va tremolar el pols ahir per estirar les orelles al seu ministre d'Economia.

Berlín.A Merkel se li poden fer molts retrets en la gestió de la crisi europea. Sens dubte que la cancellera alemanya ha tingut una postura dubitativa que ha desesperat els veïns de l'eurozona, ha imposat algunes de les seves idees més dures -sostre constitucional al deute, per exemple- i ha trigat una eternitat a reanimar l'eix franco-alemany. Però el que rarament se li pot retreure és que hagi dramatitzat alguna vegada massa la situació. Al contrari. Ahir més que mai, quan més molest i sorollós va ser a Alemanya el rumor d'una fallida a Grècia, Merkel va cridar a l'ordre tant els seus socis de gabinet com la perifèria.

Quan la cancellera alemanya i el president francès, Nicolas Sarkozy, s'han de reunir per llançar un missatge comú és que la situació està especialment desbordada. Una agència de notícies va informar ahir al migdia que en les hores següents tots dos líders signarien una declaració conjunta respecte al rescat de l'euro. Però poc més tard va arribar el desmentiment. Primer a París i després a Berlín. "Avui no hi ha cap carta conjunta sobre Grècia", va aclarir personalment Merkel després de reunir-se amb el primer ministre finlandès, Jyrki Katanien. La trobada que sí que es va produir va ser la de Sarkozy amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, una prèvia a la conversa telefònica que avui mateix pensen mantenir el president francès, Merkel i el primer ministre grec, Iorgos Papandreu.

La cancellera alemanya es va esforçar a demostrar que tot està sota control, per més que res ho estigui. En tot cas, els mercats van respondre i les borses van acabar en positiu. Com a cap de govern de la locomotora d'Europa Merkel ja ha assumit que ha de mantenir units tots els països de l'eurozona i de la UE en aquests temps especialment difícils. Per això va buscar transmetre calma i disciplina encara que això impliqués estirar les orelles als pesos pesants del seu govern com el vicecanceller i ministre d'Economia, Philip Rösler, que el dia anterior va deixar caure que no es podia desconsiderar "una fallida controlada de Grècia". "Sóc molt optimista que trobarem una solució conjunta" perquè Atenes rebi el segon paquet de rescat, va subratllar Merkel, mentre rebutjava el rumor de la imminent fallida grega. "Això no passarà. La solució implica un procés llarg i progressiu", va dir.

Disciplina i paciència

Al mateix temps que exigia disciplina a Grècia, Merkel va aprofitar per demanar "paciència" als seus conciutadans sense estar-se de donar una lliçó de política econòmica al seu titular d'Economia: parlar massa i a la lleugera surt sempre molt car. "Tothom ha de mesurar amb prudència les paraules. El que no necessitem és continuar portant intranquil·litat als mercats financers, perquè les inseguretats són ja prou grosses", va comentar la líder del partit cristianodemòcrata alemany (CDU) esbroncant Rösler.

"Crec que el millor favor que podem fer a Grècia és no especular, sinó encoratjar-la a complir amb els compromisos que ha adquirit. Hem de fer tot el possible per mantenir unida la zona euro, ja que podria donar-se molt ràpidament un efecte dominó. Una insolvència incontrolada no només afectaria Grècia, sinó que hi ha un gran perill que afecti tothom", va resumir a la ràdio pública RBB. La determinació que per fi sembla adoptar Merkel per liderar el rescat de la zona euro topa, però, amb el boicot dels seus propis socis, el partit liberal (FDP) de Rösler i la germana de la CDU a Baviera, la CSU, el president de la qual, Horst Seehofer, ja ha dit que Grècia podria abandonar l'euro. Escrupolosa a l'hora de pronunciar la paraula fallida, Merkel va reconèixer, no obstant, que el seu govern preveu tots els escenaris.

Però vol mantenir allunyada la pressió del govern grec i prefereix deixar que els experts del seu govern treballin a l'espera que a finals de mes s'aprovi al Bundestag l'ampliació del fons de rescat. Aquest seria el primer instrument que podria suavitzar la situació hel·lena.

stats