CRISI DE L'EURO
Crònica 06/11/2011

Merkel creu que caldrà una dècada per superar la crisi

La cancellera alemanya, Angela Merkel, adverteix que la sortida de la crisi no arribarà aviat ni de cop. "Probablement faci falta una dècada perquè estiguem millor", ha dit als alemanys.

Ignasi Pujol
2 min

BarcelonaLa baixada de tipus d'interès acordada dijous passat pel Banc Central Europeu (de l'1,5% a l'1,25%) és un senyal agredolç per a l'eurozona. Mario Draghi es va estrenar a la presidència de la institució donant un respir als mercats. Però la decisió respon al fet que l'italià ja veu les orelles al llop de la recessió, que arribarà de manera "suau" a finals d'any, segons va afirmar.

La cancellera alemanya, Angela Merkel -que intenta liderar la sortida de la crisi amb el president francès, Nicolas Sarkozy-, va advertir ahir que Europa necessitarà almenys deu anys per superar la crisi del deute.

En el seu tradicional videomissatge dels dissabtes, Merkel va assenyalar que el deute s'ha anat acumulant durant dècades i ara no es pot pretendre eliminar el problema de cop. "No deixarà d'existir [el deute] de la nit al dia", va remarcar. "Probablement calgui una dècada perquè estiguem millor", va apuntar la presidenta alemanya.

Segons la cancellera, "gairebé tots els grans països europeus han gastat durant anys molt més del que han ingressat". En aquest sentit, Merkel va al·ludir a la normativa constitucional que prohibeix assumir nous crèdits per sobre d'un límit estipulat i va subratllar que "per això també és tan important que Alemanya tingui un fre al deute". "Per això hem decidit ara que tots els països de l'eurozona s'imposin un fre al deute semblant", va dir.

Alemanya, amb Europa

La cancellera va reiterar davant de la seva audiència el que ha repetit insistentment durant els últims mesos: "Si a Europa no li va bé, a Alemanya tampoc li anirà bé".

No obstant això, Merkel va assegurar que no hi ha motius per al pessimisme pel que fa al desenvolupament econòmic, tot i que cal fer tot el que sigui possible "per posar en ordre les coses a Europa", informa Efe.

"Tenim encara molta feina, això he de dir-ho", va subratllar la cancellera alemanya, i va afegir que tots els països han d'esforçar-se i fer els deures. Es tracta d'"un camí ardu" en què cal avançar pas a pas, va apuntar. "És una gran tasca que hem de complir de cara al futur i sobretot per a les noves generacions", va dir.

Després de Grècia, totes les mirades se centren en Itàlia, que a partir d'ara estarà sotmesa a auditories regulars per part del Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea.

stats