NOVES EXIGÈNCIES AL SECTOR BANCARI
Crònica 15/10/2011

Merkel critica els EUA per no voler aplicar una taxa Tobin

La cancellera Angela Merkel ha carregat contra els països que estan en contra d'instaurar una taxa a les transaccions financeres dels bancs. És una crítica als Estats Units però també als britànics.

Toni Garganté
2 min
Angela Merkel parlant ahir a Karlsruhe (Alemanya) davant de membres del poderós sindicat sectorial IG Metall.

Barcelona."No és bo que hi hagi països que hagin exigit repetidament a l'eurozona una acció conjunta i que ara es neguin a la introducció d'una taxa conjunta a les transaccions financeres", que hauran de pagar els bancs. D'aquesta contundent manera la cancellera alemanya, Angela Merkel, es va referir als EUA i al Regne Unit, poc proclius a regulacions.

Merkel, en un discurs a Berlín davant del sindicat del metall, també va parlar de Grècia, i no va descartar un quitament (deixar de pagar part d'un préstec) del seu deute. El ministre de Finances francès, François Baroin, també va reconèixer ahir que el quitament del país hel·lè pot ser superior al 21%, segons informa l'agència Efe.

D'altra banda, les necessitats del sector financer espanyol per passar d'una exigència de capital de màxima qualitat del 5% al 9% arriben als 58.000 milions d'euros. La Unió Europea (UE) ha iniciat el debat per elevar el nivell de solvència dels bancs, però encara no ha concretat els percentatges. Sí que s'ha especulat que s'obligarà els bancs a arribar a l'esmentat 9% de capital. Goldman Sachs ha estat la primera consultora a xifrar el cost que tindrà per al sistema bancari espanyol aquesta recapitalització.

Recapitalització acceptable

Així, els bancs hauran de captar 58.000 milions més per incrementar les seves barreres de seguretat davant la recessió econòmica i l'exposició als deutes sobirans. La resposta a aquesta prospecció va venir ahir de la mateixa vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, que va destacar que a la UE hi ha un consens sobre la necessitat que les entitats més grans tinguin més capital. Amb tot, va remarcar que els bancs espanyols ja tenen "un capital important" i que "tot dependrà d'on es posi el llistó". El consell de ministres va aprovar ahir la unificació dels tres fons de garantia existents fins ara perquè pugui absorbir possibles pèrdues futures del sector financer. Aquest fons es nodrirà de les aportacions del sector financer.

Efectivament, sembla que el consens europeu va agafant cos. Ahir el ministre alemany de Finances, Wolfang Schuble, va reconèixer que el seu país està plenament d'acord amb la proposta de la Comissió Europea (CE) de recapitalitzar els bancs, i que Berlín i París estan fermament "decidits a fer tot el possible per treballar a favor de la zona euro".

Portugal apuja impostos

El primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, va anunciar ahir un augment d'impostos addicional del 5% per a les empreses que tinguin beneficis superiors als 10 milions. Coelho va insistir que cal fer els ajustos i que suprimiran pagues extres de funcionaris i pensionistes.

Pel que fa a Grècia, el govern ha detectat 15.000 persones i entitats responsables de defraudar fins a 37.000 milions. Aquesta quantitat suposa el 10% del deute públic del país. L'executiu farà públic el llistat d'evasors.

stats