Crònica 28/09/2011

Merkel defensa Grècia en un moment de màxima debilitat

Merkel ha donat suport públicament a Grècia en un moment en què les sospites per una possible fallida no feien més que créixer. La cancellera escenifica la seva postura en una reunió amb Papandreu.

Laia Forès
3 min
"Volem una Grècia forta i estem convençuts que se'n sortirà", va dir ahir Angela Merkel després de veure's amb Iorgos Papandreu.

BRUSSEL·LES.Grècia veu el futur amb una mica més d'optimisme. Si en les últimes setmanes s'ha guanyat la desconfiança dels mercats, ahir va aconseguir el suport de la millor aliada que pot tenir en aquests moments, Angela Merkel. La cancellera alemanya va assegurar que confia en la capacitat del país hel·lè per sortir de la crisi i complir amb els seus compromisos. "Volem una Grècia forta i estem convençuts que aconseguirà sortir-se'n", va dir Merkel després de reunir-se a Berlín amb el primer ministre grec, Iorgos Papandreu.

La cancellera va reiterar que Europa no deixarà caure Grècia perquè amb una hipotètica fallida del país hel·lè "ens arrisquem a baixar de lliga en l'economia mundial". Papandreu, de la seva banda, es va comprometre a posar en marxa totes les mesures necessàries per rebaixar el dèficit. Abans de reunir-se en privat, els dos líders van participar en una trobada d'industrials alemanys per intentar convèncer el sector empresarial que Grècia no farà suspensió de pagaments ni sortirà de l'euro. "No es tracta d'invertir en els errors del passat sinó en els èxits del futur; podem aconseguir-ho, podem convertir la crisi en oportunitat", va dir Papandreu.

Grècia s'està afanyant a posar en marxa totes les mesures acordades per aconseguir que els socis europeus acceptin desbloquejar els 8.000 milions d'euros que el país necessita urgentment per evitar la fallida. El Parlament grec va aprovar ahir un nou impost immobiliari que servirà per estalviar uns 2.000 milions. Gràcies a aquest gest, els inspectors de la troica (CE, FMI i BCE) tornaran "avui o demà" a Atenes per avaluar si el govern grec està complint els compromisos, segons va assegurar el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Amb la represa de la missió de la troica i el suport públic de Merkel sembla que Grècia torna a encarrilar la seva situació després de setmanes de dubtes.

Empipada amb Obama

Les crítiques d'Obama a com està gestionant la crisi Europa no van agradar gens als socis de l'euro. El president dels Estats Units va dir dilluns que la situació a la UE "està espantant el món" i ahir Juncker, visiblement molest per les paraules d'Obama, va respondre que Washington s'oblida que la crisi es va originar al 2007 als Estats Units amb la punxada de la bombolla de les hipoteques subprime . "Els aturats o els treballadors irlandesos no tenen la culpa de la caiguda de Lehman Brothers", va etzibar Juncker.

D'altra banda, la idea llançada per la CE per augmentar el fons de rescat sembla que es desinfla. El president de l'Eurogrup va debatre ahir la situació de la moneda única al Parlament Europeu i va deixar clar que no s'augmentarà el fons. També el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, va tornar a rebutjar la proposta, que va qualificar "d'idea estúpida".

Brussel·les creu necessari augmentar encara més el fons, dotat actualment amb 440.000 milions d'euros, per donar tranquil·litat als mercats. Actualment els estats membres ja estan en procés de ratificació d'un primer augment del finançament pactat al juliol -el Bundestag alemany votarà demà l'ampliació- però la CE considera que això ja s'ha quedat curt. Els diners addicionals servirien per si calgués rescatar altres socis de l'euro o per recapitalitzar entitats bancàries.

La idea d'augmentar el fons, encara que rebutjada pels governs europeus, ha servit per donar un impuls a les borses. La de França i la d'Alemanya van tancar ahir amb guanys per sobre del 5% i l'Íbex-35, amb un 4,03%. De fet, l'índex espanyol acumula tres dies de revaloritzacions que sumen un 9%.

stats