CIMERA EUROPEA
Crònica 25/10/2011

Merkel vol dotar el fons de rescat amb un bilió d'euros

La cancellera alemanya defensa doblar el fons de rescat, que demà hauran d'acordar els dirigents de la UE. El debat, però, s'ha enrarit amb discrepàncies al Regne Unit i entre britànics i francesos.

Laia Forès
3 min
Contra europa Els britànics contraris A la Unió çEuropea es van manifestar ahir al davant del Parlament amb frases molt eloqüents.

BRUSSEL·LES.El fons de rescat europeu doblarà la seva capacitat per ajudar els països afectats per la crisi del deute. Segons va revelar ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, als líders dels principals partits alemanys, el Fons Europeu d'Estabilitat Financera, actualment dotat amb 440.000 milions d'euros, superarà el bilió d'euros. La UE ha de tancar demà un acord sobre el fons per augmentar la seva capacitat i convertir-lo en una caixa d'eines que ajudi a prevenir situacions de risc i posi fi a la crisi del deute. Els líders celebraran una cimera demà a la tarda, però el Parlament alemany votarà la nova estructura del fons de rescat al matí per facilitar que Merkel pugui acordar-lo posteriorment amb la resta de socis de l'euro. És el problema afegit de Merkel, que necessita l'aval del seu Parlament per seguir avançant. L'ampliació de la capacitat del fons no es farà amb diners dels estats membres, sinó que es farà mitjançant un endeutament encara per concretar.

Els socis de la zona euro negocien per lliure el pla per crear un tallafocs que eviti la propagació de la crisi grega, sense comptar amb els països europeus que no tenen la moneda única. Capitals com Londres o Estocolm es queixen de no participar en unes decisions que afecten totes les economies de la UE. La tensió política entre els uns i els altres s'ha disparat en els últims dies, fins al punt que el president de França, Nicolas Sarkozy, va explotar durant la cimera que es va celebrar diumenge a Brussel·les. "Estem farts de les vostres crítiques i que ens digueu què hem de fer. ¿Dieu que odieu l'euro i ara voleu interferir en les nostres reunions?", li va etzibar Sarkozy al primer ministre britànic, David Cameron.

El retret del president francès a Cameron és una expressió més del nerviosisme que s'està vivint a la Unió Europea per la greu crisi econòmica que pateix. Els governs que no formen part de l'euro estan inquiets perquè veuen com els de la moneda única no se n'acaben de sortir, però els països de la zona euro rebutgen les ingerències polítiques d'altres economies.

David Cameron va aprofitar la trobada de líders per queixar-se als països de l'eurozona -el Regne Unit n'està exclòs per decisió pròpia- de les mesures que estan prenent sense tenir en compte la resta de socis europeus. La crítica va fer enfadar el president francès, que va arribar a dir-li el que ningú fins ara s'havia atrevit. El duel dialèctic entre Sarkozy i Cameron va ser seguit atentament per la resta de caps d'estat i de govern de la UE. Segons fonts comunitàries, els líders de l'euro van agrair al president de França les paraules que va dirigir a Cameron.

Això sí, van tenir un gest cap a Londres convocant una cimera europea amb els 27 líders per dimecres, hores abans de la que ja estava prevista prèviament amb els socis de l'euro.

La tensió per la situació econòmica està passant factura a Cameron. La relació entre el primer ministre britànic i el seu partit està en les hores més baixes a conseqüència de la revolta d'un grup de parlamentaris de la seva pròpia formació, que ahir van presentar una moció per obrir un debat sobre la permanència del Regne Unit a la UE. Malgrat el motí, Cameron es va mostrar ferm, i va avisar a qualsevol membre del partit amb càrrec governamental que si votava a favor de la moció ja podria anar preparant la dimissió, informa Eva Ontiveros. Cameron arribarà demà a Brussel·les, un cop passat el tràngol a casa seva, amb tres acords pendents: la nova ajuda a Grècia, la recapitalització de la banca i els usos del fons de rescat.

Ajuda a Grècia. Entre el 50% i el 60% de quitança del deute grec

La UE ja ha assumit que Grècia no podrà pagar els diners que deu als seus creditors. Ara es negocia amb els bancs europeus perdonar al país hel·lè una part del seu deute. Demà es fixarà la quota, que serà d'entre el 50% i el 60%, un percentatge que suposarà enormes pèrdues econòmiques per als bancs exposats al deute grec, sobretot els francesos.

Recapitalització. Com injectar més diners als bancs exposats al deute sobirà

Abans de concretar la quota d'impagament del govern grec, la Unió Europea vol preparar el sector bancari amb una nova injecció de capital perquè puguin assumir la fallida parcial de Grècia i un eventual agreujament de la crisi del deute en altres països perifèrics. Es recapitalitzaran els bancs europeus amb més de 100.000 milions d'euros. L'Autoritat Bancària Europea (ABE) ha fixat en un 9% el percentatge de capital mínim estructural que han de tenir totes les entitats.

Fons de rescat. Com utilitzar-lo per comprar deute

El Fons Europeu d'Estabilitat Financera es vol utilitzar com a eina preventiva per evitar que problemes financers acabin provocant la fallida d'algun país de l'euro. Es tracta d'ajudar els socis de l'euro abans que sigui massa tard. El que s'està debatent des de fa setmanes i s'hauria d'aprovar demà és com multiplicar la capacitat d'intervenció del fons i quins usos se'n pot fer.

stats