Crònica 17/03/2012

Merkel obre la porta a l'ampliació del fons de rescat europeu

Ara
1 min

BARCELONA.La cancellera alemanya, Angela Merkel, va obrir la porta ahir a la possibilitat d'incrementar la dotació del fons de rescat permanent de la zona euro -que actualment compta amb 500.000 milions d'euros-. La fórmula indirecta per fer-ho seria la combinació del fons de rescat permanent amb el fons de rescat temporal -que té una dotació d'un màxim de 250.000 milions-. El límit, per tant, continuaria en 500.000 milions d'euros com fins ara però es podria ampliar provisionalment combinant-los tots dos.

Líders com la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, han reclamat reiteradament que Alemanya acceptés una fórmula com aquesta. Hi ha dubtes que els 500.000 milions del fons de rescat permanent siguin suficients en el cas que l'eurozona hagi de fer front al rescat de dos països simultàniament (com Itàlia i Espanya). La millora de les perspectives de la zona euro ha estat la raó per la qual des d'Alemanya no s'havien plantejat fins ara la necessitat d'ampliar el fons de rescat.

No obstant, Angela Merkel va reconèixer que el seu govern no pot obviar la necessitat de crear un tallafocs més fort contra les possibles fallides de països europeus. Per tant, malgrat assegurar que el fons de rescat permanent no s'ampliarà per si sol, amb aquesta via intermèdia es reforçaria fins a 750.000 milions d'euros en cas de necessitat.

stats