ELECCIONS A ALEMANYA
Crònica 29/03/2011

Merkel posa a prova el seu instint de supervivència

Isaac Lluch
2 min
Plegant veles Dos homes recullen la propaganda electoral del líder de la CDU a Stuttgart, Stefan Mappus.

Corresponsal a BerlínAlemanya, capital Fukushima. Ja tenia raó la cancellera Angela Merkel quan va avançar que la tragèdia al Japó marcaria un punt d'inflexió arreu del món. També per a ella hi ha un abans i un després de la catàstrofe nuclear al país nipó. El seu partit, la Unió Democratacristiana (CDU), va perdre abans-d'ahir una part central del seu poder. En cap territori havia governat tant temps ininterrompudament com a Baden-Württemberg. 58 anys seguits. La pèrdua de govern en aquest land suposa un mal presagi per a Merkel. Tot i que la cancellera es va afanyar a emfatitzar ahir que el drama atòmic de Fukushima és el principal desencadenant del revés electoral de la CDU en aquest estat federat, el cert és que els problemes de la formació conservadora són més profunds.

"No cal minimitzar res: ha sigut un dia dolorós per a la CDU", va resumir Merkel l'endemà que els Verds celebressin haver arribat, per primer cop en la seva història, al govern d'un land, en coalició amb el Partit Socialdemòcrata (SPD).

La CDU queda abocada a repensar els seus paràmetres. D'entrada, verds i socialdemòcrates pregonen que els recents resultats electorals marquen la sortida d'Alemanya de l'energia nuclear. No en va, a Baden-Württemberg hi ha quatre de les 17 centrals atòmiques del país i el fins ara primer ministre i lobista nuclear, Stefan Mappus, va avançar ahir que plegava de la presidència cristianodemòcrata al land. "He de dir obertament que després dels esdeveniments al Japó la meva posició respecte a l'energia nuclear ja no és la mateixa", va afirmar la cancellera Angela Merkel, mentre descartava prendre mesures fins que s'esgoti al juny la moratòria a la llei que allarga la vida a les plantes atòmiques al país germànic.

Cap conspirador

Merkel l'ha espifiada en l'assumpte atòmic i amb el seu vol i dol en política exterior (a Líbia). Dirigeix una coalició de govern a Berlín que no fa gala de res més que de perdre eleccions. Però tot i la seva recent fallida tàctica electoral, la cancellera ha pres precaucions per posar a prova la seva resistència: a la CDU no hi ha ningú que li pugui fer ombra, perquè qui tenia més esma per fer-ho, l'exministre de Defensa Karl-Theodor zu Guttenberg, va haver de plegar per l'escàndol d'haver plagiat el seu doctorat.

D'eleccions legislatives a Berlín no n'hi haurà en cap cas. Merkel no repetirà l'aventurista error de l'excanceller Gerhard Schröder quan va convocar comicis després de la derrota electoral a Rin del Nord - Westfàlia. La cancellera seguirà governant com pugui, amb crisis cada cop més freqüents amb els socis liberals de l'FDP, que agonitzen en cada elecció regional i qüestionen el seu propi líder, el vicecanceller, Guido Westerwelle.

Minoria a la cambra alta

Merkel ha avançat que no reformarà l'executiu federal, tot i que Alemanya viurà turbulències polítiques fins a les pròximes legislatives. Al Bundesrat (cambra alta) la coalició governamental només compta amb 25 dels 69 vots i l'oposició amenaça amb un bloqueig total. En el futur, ni que sigui per supervivència, Merkel podria veure amb bons ulls pactar amb els verds. No li resultarien tant llast com els liberals.

stats