CRISI DE L'EURO
Crònica 10/01/2012

Merkel rebutja la pressa de Sarkozy per la taxa Tobin

La proposta de crear una taxa per a les transaccions financeres no acaba de quallar. El president de França va deixar clar ahir que la posarà en marxa en solitari, però la cancellera alemanya prefereix esperar.

Laia Forès
3 min
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy ahir a Berlín, on es van reunir durant dues hores per preparar la pròxima cimera europea.

BRUSSEL·LESQueden poc més de tres mesos per a les eleccions presidencials de França i el cap de l'executiu francès, Nicolas Sarkozy, ja pensa com vèncer el seu principal rival, el socialista François Hollande. Sarkozy s'ha encaparrat a imposar a França una taxa a les transaccions financeres, encara que no hi hagi un acord definitiu entre els països de l'euro i encara menys en el conjunt de la Unió Europea (UE). El president francès va defensar la seva idea ahir davant la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui es va reunir a Berlín per anar preparant el terreny per a la pròxima cimera europea, que se celebrarà el 30 de gener.

Mesura electoralista? Segons els socialistes francesos, sí. Fonts properes a Hollande consideren que la proposta de Sarkozy és "incoherent" i que no és més que un "bluf". Merkel no va entrar en el debat de si l'obstinació del president francès i candidat de l'UMP als comicis per posar en marxa la coneguda com a taxa Tobin és electoralista, però la cancellera va defensar un acord més ampli per instaurar el nou impost. Tot i que la cap del govern alemany va evitar criticar la voluntat de l'executiu francès de tirar pel dret, Berlín ha defensat sempre que cal impulsar una taxa a les transaccions financeres en el marc europeu. Merkel acceptaria instaurar-la en el si de la zona euro -el Regne Unit hi està en contra i en veta un acord a la UE- però els liberals alemanys, socis de govern de la cancellera, només troben sentit al nou impost bancari si es posa en marxa a tota la UE. Amb tot, ahir Merkel va rebutjar les presses de França i va dir que la millor opció és esperar "almenys fins al març" per explorar les possibilitats d'un acord a 27.

A dia d'avui, els socis de l'euro i la Comissió Europea semblen convençuts d'imposar la taxa, que serviria per rebaixar el dèficit dels estats membres i no afectaria els usuaris bancaris, però no hi ha acord sobre els detalls i sobre la manera d'aplicar-la. Merkel i Sarkozy tampoc van ser capaços ahir d'establir un calendari per posar en marxa l'impost. La reacció del president francès davant les discrepàncies amb Berlín va ser insistir que França tindrà una taxa Tobin encara que es quedi sola. "Si no donem exemple, [la taxa] no es farà", va assegurar Sarkozy.

Tractat internacional

Deixant de banda les diferències per l'impost a les transaccions financeres, el tàndem batejat com a Merkozy sembla que funciona a la perfecció. París i Berlín estan més d'acord que mai, almenys de cara a la galeria, en les qüestions que afecten l'euro. Els dos mandataris van assegurar que les negociacions pel nou tractat internacional que ha de reforçar la disciplina fiscal europea "avancen a bon ritme" i que es podria complir el calendari previst. La idea és tancar un pacte polític en la cimera del 30 de gener i firmar el document al març. En els pròxims dies i setmanes les cites dels líders europeus i ministres de Finances seran intenses per garantir que les negociacions arribin a bon port.

La cita d'ahir a Berlín entre Angela Merkel i Nicolas Sarkozy també va servir per posar sobre la taula idees sobre com recuperar el creixement econòmic i crear llocs de treball a la UE, una de les qüestions que tindrà un lloc destacat en les discussions de la pròxima cimera. Tot i subratllar que és de vital importància que els països de l'euro compleixin els objectius de reducció de dèficit, Merkel i Sarkozy també consideren que és una "prioritat absoluta" recuperar el creixement i l'ocupació. En la cita del 30 de gener la UE podria aprovar noves mesures per reduir la taxa d'atur als països europeus.

L'altre tema que preocupa l'eurozona és Grècia. En els últims dies s'han tornat a sentir els rumors d'una possible sortida de l'euro del país hel·lè, un extrem que París i Berlín van negar taxativament. Tanmateix, Merkel i Sarkozy van recordar al primer ministre grec, Lukàs Papadimos, que Grècia ha de complir els seus compromisos.

stats