Crònica 13/03/2011

Merkel revisarà la seguretat de les centrals alemanyes

Isaac Lluch
1 min
Protestes d'activistes alemanys.

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, va convocar ahir una cimera de crisi per analitzar les conseqüències del tsunami i l'accident a la central nuclear de Fukushima. Merkel va citar a la cancelleria els ministres d'Exteriors, Guido Westerwelle, de Medi Ambient, Norbert Röttgen, i d'Interior, Hans-Peter Friedrich, alhora que va parlar per telèfon amb tots els caps de les fraccions del Parlament federal. "Els successos del Japó són una advertència per al món", va expressar Merkel, que va prometre una ajuda tècnica que ja ha arribat al país asiàtic.

Compromès com està el govern amb l'ús de l'energia atòmica -fa poc va aprovar l'allargament de vida de les centrals nuclears del país-, Merkel va afirmar que comprenia "cada persona que es preocupa per la situació a Alemanya". Va anunciar que es comprometia a revisar els estàndards de seguretat de les centrals del país. "La protecció de la gent està per damunt de tot", va emfatitzar mentre s'afanyava a precisar que Alemanya no quedarà afectada per la crisi del Japó.

L'oposició socialdemòcrata i verda va subratllar ahir que la catàstrofe nipona posa en dubte l'allargament del funcionament de les centrals. Ara que el debat torna als cercles polítics, els antinuclears tenen més motius per manifestar-se. Fins a 60.000 persones van formar ahir una cadena humana de 45 quilòmetres des de la capital de Baden-Württemberg, Stuttgart, fins a la central nuclear de Neckarwestheim. La manifestació, convocada fa setmanes, va tenir ahir més ressò per la commoció de l'accident a Fukushima i pot passar factura política a Merkel. D'aquí dues setmanes hi ha eleccions en aquest land.

stats