LA CRISI FINANCERA EUROPEA
Crònica 23/07/2011

Merkel s'apassiona i apuntala l'euro

L'endemà de l'eurocimera, Angela Merkel es va fer un tip d'insuflar confiança i fins i tot va lloar la perifèria. La cancellera alemanya està convençuda ara que Europa sortirà reforçada de la crisi.

Isaac Lluch
3 min

BerlÍn.El segon paquet de rescat a Grècia ja està encarrilat, però Merkel des de sempre té aversió a caure en un excessiu optimisme. Ahir, però, a Berlín s'hi va veure una cancellera com pocs recorden haver-la vist: de bon humor, distesa i del tot confiada que, abans de marxar de vacances, ha fet els deures i que Europa respondrà.

La superació de la crisi del deute a la zona euro està a la meitat de camí, va defensar, i encara queda molta feina per fer, però és el moment tant de redoblar el compromís dels països poderosos en la moneda única, començant per Alemanya, com de reconèixer les mesures de la perifèria per reduir els seus problemes financers. "Estem en una tasca històrica. El que ha invertit Alemanya en l'euro, ho ha recuperat amb escreix", va conciliar la cap del govern alemany mentre s'espolsava d'un plomall l'etiqueta d'euroescèptica i de "Madame No".

"Si tingués per tot tanta passió com tinc per Europa, necessitaria que els meus dies fossin de 48 hores", va remarcar. La seva idea d'Europa és clara. Un continent sense l'euro seria "impensable". "L'euro mereix cada esforç", va consignar Merkel mentre intentava dissipar la por dels seus conciutadans davant dels costos de la crisi grega. El seu relatiu alleujament sonava argumentat: tots els governs de l'eurozona han pres aquesta setmana no només decisions fonamentals per alleujar la situació d'Atenes -i de retruc per poder reduir les contínues especulacions sobre la moneda comuna- sinó que també s'ha de celebrar com "un gran èxit", diu la cancellera, que els països més endeutats, tots sense excepció, hagin pres determinacions d'estalvi per ordenar els seus pressupostos.

Grècia en marxa

"El més important és ara que Grècia posi el seu programa en marxa", va indicar Merkel, mentre es felicitava que Portugal, Irlanda i Itàlia van pel bon camí de reformes. D'Espanya fins i tot va especificar que era digne d'elogi haver endarrerit l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys. En aquest sentit, la cancellera va remarcar que tot Europa ha portat a terme unes mesures d'estalvi que fa un any i mig "eren impensables".

"Hem fet el correcte", va postular. I si Europa sortirà de la crisi reforçada, "com ho ha fet Alemanya", serà gràcies a "un procés controlat" sobre Grècia, un cas que va qualificar d'"excepcional", i per això va descartar la participació del sector financer privat europeu en altres eventuals rescats. Una cosa és haver sortit guanyadora en la imposició de la tesi -contra el parer del Banc Central Europeu- que la banca i asseguradores privades s'havien d'involucrar en el paquet de salvació a Atenes. I una altra, va argumentar Merkel, és fer de l'excepció una norma. De l'avís d'Alemanya que limitaria els ajuts a altres països i de l'informe negatiu de Fitch sobre Grècia es va despendre, amb tot, de retruc, una frenada a la tendència a la baixa de la prima de risc d'Espanya. El sobrecost que exigeixen els inversors per comprar bons espanyols a deu anys en comptes dels alemanys es va situar ahir als 294 punts bàsics.

La recepta que dóna Merkel per millorar la credibilitat continua sent un reforçament de la competitivitat i una lluita continuada contra l'endeutament. La cancellera no va desaprofitar ahir, en aquest punt, l'oportunitat de defensar la seva postura contrària als eurobons i a una unió de transferències entre estats.

"Humanament s'entén l'ansietat per un espectacular toc de timbal, però això políticament seria negligent. És més necessari garantir un procés controlat i de passos progressius", per deixar enrere la crisi, va afirmar Merkel. "Una unió de transferències representaria un ajustament financer automàtic a Europa i això, sota el meu convenciment, no hauria de passar", va apuntar reticent la líder cristianodemòcrata alemanya, més partidària d'anivellar l'eurozona no al nivell dels més febles sinó poc a poc al dels més forts.

Poc inclinada també a la creació de la figura d'un ministre de Finances que representi la Unió Europea, com proposaria el BCE, Merkel va avalar, però, el seu compromís per la moneda única. "La moneda comuna és bona per a nosaltres. Alemanya ha deixat enrere la crisi i està més bé que abans", va concloure mentre es definia com una "apassionada europeista", i partidària de la creació d'un Fons Monetari Europeu quan es doni per tancada l'actual crisi del deute.

stats