Crònica 18/11/2011

Merkel es queda sola frenant la intervenció del BCE

Isaac Lluch
2 min
Merkel es queda sola frenant la intervenció del BCE

BERLÍNTossuda que tossuda, Merkel va escenificar ahir com poques vegades que està disposada a defensar fins al final, amb la fermesa que calgui, que el que necessita Europa per aturar la crisi del deute no és agegantar el rol del Banc Central Europeu (BCE) com a apagafocs de la zona euro, sinó modernitzar els tractats europeus. Amb la prima de risc desorbitada a paràmetres de rècord, ja no són només els països més endeutats els que reclamen més auxili del banc emissor, sinó la mateixa França, que veu perillar la seva qualificació de triple A.

Merkel no va fer ahir sinó ampliar les disputes amb París i la resta d'estats europeus que veuen el BCE com l'última esperança que es redreci la zona euro. Per la cap del govern alemany, la solució de la crisi passa per implementar mesures polítiques i no per la compra massiva de deute. "Si els polítics creuen que el BCE pot resoldre el problema de la debilitat de l'euro, s'estan convencent d'una cosa que no és certa", va dir ahir a Berlín Merkel en una reunió amb experts econòmics organitzada pel diari Süddeutsche Zeitung.

La cancellera creu més en solucions a llarg termini i per això va insistir en la necessitat de portar a terme una reforma limitada dels tractats europeus que produeixin "més integració, més cooperació i més disciplina fiscal". "Aquesta disciplina pressupostària és més essencial que mai per a l'estabilitat de l'euro i d'això i dels canvis que calen als tractats en parlarem en el pròxim Consell Europeu, el 9 de desembre", va assegurar Merkel després de rebre a la cancelleria la seva homòloga danesa, Helle Thorning-Schmidt.

Dinamarca no vol canvis a la UE

Dinamarca, que agafarà la presidència rotatòria de la UE el pròxim semestre, va replicar el posicionament alemany a través de la seva nova líder: "Primer hem de resoldre els problemes més urgents de la crisi i després ja pensarem com crear més disciplina pressupostària".

En contra de frenar la crisi del deute posant el BCE a imprimir més diners, Merkel va argumentar que els països més endeutats poden relegar les dures reformes pendents si saben que al darrere hi ha el salvavides de l'ens emissor. "Més intervenció del BCE o els eurobons no serien la solució. Potser aconseguiríem que els mercats es calmin a curt termini, però també que la competitivitat europea disminueixi i en això no hi vull participar", va indicar Merkel.

L'aïllament d'Alemanya en les altes esferes europees és cada cop més evident. Al mateix país consellers governamentals com Beatrice Weder di Mauro van recordar a Merkel que no es pot esperar dels mercats que donin temps a la política i, en declaracions a un diari de Bonn, el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va anar més enllà en la seva crítica quan va dir: "Alemanya té deutes més elevats que Espanya. Però aquí ningú no ho vol saber".

stats