Crònica 01/09/2011

Merkel supera la primera prova

El govern alemany va aprovar ahir ampliar el fons de rescat europeu. L'executiu de Merkel inquieta, però, el seu propi partit perquè no defineix el grau de participació del Parlament en el paquet d'ajudes.

Isaac Lluch
2 min
El govern alemany va aprovar ahir l'ampliació del fons de rescat, però a finals de setembre es votarà al Parlament i no és clar que hi obtingui la majoria.

BERLÍN.El gabinet de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va donar ahir llum verda a atorgar més competències i més volum al Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSE). D'acord amb l'ampliació del paquet de rescat pactada pels líders de la UE el 21 de juliol a Brussel·les, l'executiu germànic va aprovar ahir el projecte de llei que facultarà l'EFSE a comprar en un futur bons de països membres i a prestar-los diners per estabilitzar els seus bancs.

El Bundestag (la cambra baixa alemanya) debatrà aquesta qüestió el 29 de setembre, però a hores d'ara no queda gens clar si Merkel aconseguirà majoria en el seu propi partit i en l'FDP (el partit liberal, que també forma part del govern) per segellar la modificació legislativa o si necessitarà el suport de l'oposició.

Polítics de la Unió Cristianodemòcrata de Merkel, dels aliats bavaresos de la CSU i de l'FDP reclamen més dret d'intervenció del Bundestag en l'EFSE. Preocupats perquè Alemanya hagi de cedir massa poder a Brussel·les, alguns d'aquests diputats han amenaçat de rebutjar l'entrega de més capacitats per a crèdits d'emergència al fons de rescat europeu.

Joc d'equilibris

La coalició governamental té 330 escons dels 620 del Bundestag. Si vint o més dels seus aliats s'hi oposen, com ara es preveu, la cancellera podria veure's obligada a suplicar la complicitat de socialdemòcrates i verds i, en última instància, podria sentir-se pressionada a convocar eleccions anticipades, segons alguns analistes, per bé que hi ha poques possibilitats que això passi.

En tot cas, Merkel no va voler tocar ahir el tema polític més espinós: el dret de decisió del Bundestag en l'aprovació de certes actuacions de l'EFSE. En aquest punt té una importància especial el veredicte que anunciarà el Tribunal Constitucional d'Alemanya la setmana vinent. El màxim òrgan jurídic alemany ha de pronunciar-se sobre dues qüestions: la participació d'Alemanya en el rescat de Grècia i la creació de l'EFSE. Un grup d'euroescèptics va presentar demandes perquè consideren que els crèdits i garanties alemanys per als rescats i el fons de l'euro atempten contra la Constitució i contra els tractats de la UE.

Ahir, els que més van pressionar Merkel van ser els socis liberals, que van advertir que l'ampliació del fons de rescat era un primer pas cap a la unió de transferències europea i que això li sortirà especialment car a Alemanya. El president del grup parlamentari del FDP, Rainer Brüderle, va subratllar que "no pot ser que les resolucions dels països dèbils carreguin el pressupost alemany: la solidaritat no és un carrer de direcció única".

Ahir Merkel va procurar convèncer els seus rebels explicant que la comissió de pressupost del Bundestag seria informada de les decisions menors de l'EFSE i que hi hauria una consulta al ple del Parlament germànic en les decisions més importants. Al mateix temps, la cancellera va informar ahir els caps de les formacions parlamentàries de la seva política contra la crisi del deute.

stats