ELECCIONS A ALEMANYA
Crònica 26/03/2012

Merkel supera un test electoral clau

La cancellera alemanya, Angela Merkel, respira tranquil·la. La victòria electoral del seu partit al land de Sarre marca el rumb per a la resta de comicis regionals de l'any i les eleccions federals de l'any que ve.

Isaac Lluch
2 min
Merkel supera un test electoral clau

BERLÍNAngela Merkel ha començat l'any electoral guanyant, però també amb un avís: amb el seu soci actual no va enlloc i haurà d'assajar una gran coalició amb els socialdemòcrates de l'SPD a 18 mesos que es convoquin les eleccions legislatives federals.

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya va imposar-se ahir amb un confortable avantatge (35,2%) sobre l'SPD (30,6%) en els comicis del Sarre, un petit land a la frontera amb França, però per al seu soci en el govern federal, el Partit Liberal (FDP), els resultats van ser un autèntic desastre (1,2%). Segons l'últim recompte de vots d'ahir, els liberals van quedar fora del Parlament amb 8 punts menys que en les eleccions del 2009.

Les votacions d'ahir s'havien convocat anticipadament pel trencament de la innovadora coalició de govern que integraven la CDU, l'FDP i Els Verds al Sarre. La formació ecologista hauria aconseguit mantenir-se amb el mínim del 5% dels vots que li permetrien romandre al Parlament del land amb una pèrdua significativa de suports en favor de la força política emergent al país, el Partit Pirata, que va irrompre amb un 7,4% i va aconseguir per primer cop representació parlamentària en aquest estat federat.

L'Esquerra, ben ancorada pel rol que juga en aquell territori l'exdissident socialdemòcrata Oskar Lafontaine, també hauria patit l'ascens del Partit Pirata, però s'hauria mantingut com a tercer partit més votat amb el 16%.

La líder local de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, es va afanyar a anunciar ahir una aliança de govern amb l'SPD. "Els ciutadans de Sarre volen clarament una gran coalició i volen que els cristianodemòcrates liderin l'executiu. Ara hem de negociar ràpidament, però també amb cura per establir uns bons fonaments per als pròxims cinc anys", va assenyalar la reelegida primera ministra del Sarre.

Vent a favor per a Merkel

La CDU va veure en aquesta victòria d'ahir un senyal de tenir el vent a favor per al rumb de Merkel i per a les eleccions regionals de Slesvig-Holstein i Rin del Nord - Westfàlia al maig. "Hi ha una demanda de gran coalició", va interpretar el secretari general de la fracció parlamentària de la CDU, Peter Altmaier.

L'SPD no pot estar satisfet amb la derrota d'ahir, però el seu líder federal, Sigmar Gabriel, va aprofitar per burxar un FDP en caiguda lliure: "La coalició actual de Merkel ja no és majoritària enlloc. Cristianodemòcrates i liberals queden en tots els lands per sota del 40% dels vots".

A l'oposició emergeix el Partit Pirata, defensor de la llibertat a internet, que al setembre ja es va estrenar també al Parlament regional de Berlín.

stats