EL FUTUR DE LA UE
Crònica 12/10/2011

Més Europa com a recepta per a una crisi aguda de lideratge

Marc Vidal
2 min
L'expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, ahir a Barcelona.

BarcelonaSón mals temps per als europeistes convençuts. Moments de recórrer a la història per recordar que el projecte europeu no té marxa enrere. I que si les coses van malament avui, amb l'euro contra les cordes, és perquè no es van fer bé quan tocava.

Dos actors d'excepció de la construcció europea, l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i l'expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, es van embrancar ahir a Barcelona en una diagnosi de què li passa a la Unió Europea. El pronòstic és reservat i el més alarmant és que el pacient no sap si vol prendre la medicina. El que sí tenen clar tots dos, però, és que Europa se'n sortirà. I de receptes, no en falten.

"L'única manera de fer que la Unió Europea funcioni és acabar amb la pràctica que les decisions s'han de prendre sempre per unanimitat dels 27 estats que la integren. Així no hi ha manera d'avançar. Només ho farem quan les coses es decideixin per majoria", va assegurar ahir Prodi, que es va abonar així a la teoria de més Europa per remeiar un pedaç del passat.

"Quan vam posar en marxa l'euro, volíem una moneda forta, acompanyada de mecanismes eficaços de protecció. Però Alemanya i França ho van frenar, els va fer por perdre sobirania -va recordar la seva època com a dirigent europeu- i ara la crisi grega ho ha fet aflorar tot, ens ha donat la raó".

Alemanya no fa caritat

I ara tothom a córrer per salvar el projecte europeu. Els alemanys també. I és que a Berlín, tot i els recels per l'import de la factura del rescat de l'euro, tenen clar -segons Pujol i Prodi- que sense la moneda única, el seu país estaria molt pitjor. "Els alemanys no estan fent caritat cristiana amb les seves aportacions -va assegurar ahir Prodi- a ningú li interessa que l'euro desaparegui i a ells tampoc".

L'expresident de la Comissió Europea va ser a Barcelona convidat per Jordi Pujol a presentar el llibre que sota el títol Sembrar, treballar, collir. Escrits de reflexió i d'agitació recull les reflexions de l'expresident de la Generalitat els últims anys. "Això d' agitació ho ha posat l'editorial", va puntualitzar ahir Pujol.

El catalanisme és europeista

L'expresident de la Generalitat va recórrer a Salvador Espriu per recordar que Catalunya sempre ha mirat cap al nord. "El catalanisme ha de ser europeista per força. Les nostres arrels com a poble ho són. Si perdem el lligam amb la UE perdrem una part molt important de la nostra identitat", va dir Pujol fent referència al debat obert sobre si es pot ser catalanista i no europeista. "L'europeisme no resol els nostres problemes com a poble, ja que no és una solució, és la nostra identitat", va concloure Pujol.

stats