LLEI ÒMNIBUS I COMPETITIVITAT EMPRESARIAL
Crònica 13/06/2011

Més avals i menys subvencions

Toni Garganté
2 min
Simplificació L'objectiu de la llei òmnibus del Govern és simplificar els tràmits necessaris per crear una empresa.

Les conseqüències de la llei òmnibus sobre el teixit empresarial seran positives, segons la interpretació del departament d'Empresa, i més matisades si s'escolta l'opinió dels agents socials, és a dir, patronals i sindicats. Tothom coincideix que és necessari simplificar la burocràcia empresarial per crear una societat o per demanar l'impacte ambiental d'una inversió, però el que no genera tanta unanimitat és que el camí per aconseguir-ho sigui la reforma de fins a 80 normes legislatives.

Un portaveu de la conselleria remarca que, al marge de la reducció de lleis, hi ha una aposta clara per incrementar la competitivitat empresarial, "reduint les subvencions i augmentant els avals", cosa que vol dir que es duplicarà la xifra fins els 500 milions. Això s'aconseguirà tenint en compte que el departament d'Empresa és el tercer a patir les retallades pressupostàries, amb una disminució del 23%. "Això és el que no s'entén gaire: que la conselleria tingui més atribucions amb una reducció tan evident del pressupost", assegura el secretari d'acció sindical d'USOC, Antoni López, que afegeix que una de les lleis que es deroga és la de política industrial.

Però les mateixes fonts del departament liderat pel conseller Francesc Xavier Mena es defensen dient que aquesta llei del tripartit "només estava plena de bones intencions" i que, en canvi, si que es potencia l'oficina Acció10, que agrupa els antics organismes d'internacionalització Copca i Cidem, i que ara dependrà de la direcció general d'Indústria.

El misteri d'Avalis

"L'increment dels avals és molt positiu perquè permetrà millorar el circulant de les empreses, especialment de les pimes. Les grans companyies poden emetre bons, però les petites no es poden defensar", argumenta el professor d'economia d'Esade Josep M. Comajuncosa. A més, el responsable de l'escola de negocis assenyala que els avals no representen una despesa per a l'administració i, en canvi, signifiquen una garantia per a les pimes. Però el que ningú acaba d'aclarir és el paper que hi tindran la societat de garantia recíproca Avalis i l'ICF, organismes que depenen del departament d'Economia. Pel que confirma la conselleria d'Empresa, els avals es finançaran amb el seu pressupost assignat.

També hi haurà una supressió d'entitats "que només servien per cobrar dietes", segons assenyalen fonts pròximes a l'administració, com per exemple els organismes de control de les societats lligades a serveis per al sector de l'automòbil i la seguretat industrial Idiada i Lgai. D'altra banda, pel responsable de política sindical d'UGT, Camil Ros, "no calia una llei òmnibus, perquè l'acord estratègic per a la competitivitat ja preveia accions concretes per reduir la burocràcia". A més, en temes de legislació mediambiental "pot generar competència deslleial entre les empreses que apliquin bé les normes i les que no".

"El que creiem que ha volgut fer l'administració és anar pel mateix camí que les empreses, que també han aprimat les seves estructures -remarca el secretari general de la patronal Cecot-. Això sí, es pot generar una certa confusió en alguns aspectes i haurem d'estar vigilants".

stats