SEGURETAT
Crònica 14/10/2011

Més de 16.000 dones han denunciat violència de gènere aquest any

El conseller d'Interior, Felip Puig, presenta el nou pla per a les víctimes de violència masclista i domèstica. Des de principi d'any s'han presentat 16.300 denúncies i hi ha 24.900 expedients oberts.

Laura Díaz-roig
2 min
Felip Puig durant la seva intervenció d'ahir a la comissió d'interior del Parlament.

BARCELONA.El conseller d'Interior, Felip Puig, va presentar ahir al Parlament el nou pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, que té com a principals novetats l'ampliació dels col·lectius protegits i més atenció i anàlisi de les víctimes potencials. Des de principi d'any, a Catalunya s'han presentat 16.300 denúncies i hi ha més de 24.900 expedients oberts. A més, hi ha 16.668 ordres de protecció policial en vigor. Segons el conseller, es tracta d'un "pas endavant" en la prevenció per atendre millor els possibles maltractaments, fomentant la cooperació entre els diferents departaments. El pla amplia el col·lectiu protegit a menors i gent gran i preveu la creació de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes, que dependrà directament de la direcció general d'Administració de Seguretat i estarà formada per set persones, que col·laboraran amb altres àrees de la policia catalana. El pla també introdueix la valoració del risc policial, que determina el nivell de protecció que requereix la víctima, a través d'una sèrie d'indicadors.

Durant la compareixença davant la comissió d'Interior del Parlament, Puig ha rebut crítiques de l'oposició, que ha titllat el pla de "poc concret".

20 casos de mutilació genital

Puig ha volgut destacar que fins a finals de setembre els Mossos han fet seguiment de 20 casos de mutilació genital femenina i s'han atès 18 nenes. Pel que fa als matrimonis forçats, s'han gestionat 17 situacions en les quals s'han vist afectades onze menors i sis majors d'edat.

En aquests nou mesos hi ha hagut una lleugera davallada del nombre de víctimes mortals de violència domèstica -set enfront de les nou del mateix període del 2010-, i el telèfon d'emergències 112 ha rebut 15.000 trucades.

El nou pla -que substitueix l'impulsat per l'anterior conseller, Joan Saura, i estarà en ple funcionament el 2013-, està orientat cap a la prevenció i cap al coneixement de l'entorn de la víctima per oferir el nivell de protecció adequat.

Nova querella dels 'indignats'

Una cinquantena d' indignats han interposat una nova querella contra Puig pel desallotjament de la plaça Catalunya el 27 de maig passat, un fet que el conseller considera "una contradicció", ja que creu que alguns dels que hi ha darrere d'aquesta denúncia són els mateixos que van intentar boicotejar els diputats del Parlament el 15 de juny. Tot i així, considera que tots els ciutadans tenen dret a recórrer a la justícia si creuen que se'ls ha vulnerat un dret i assegura que es posa a disposició del jutjat per fer els aclariments necessaris.

stats