EL CONFLICTE BASC
Crònica 19/01/2011

Més detencions vuit dies després de la treva d'ETA

Redacció
1 min

Barcelona.Tots els moviments fets fins ara són insuficients i, per tant, seguiran les accions judicials. Aquest és el missatge que va llançar ahir, de nou, l'Estat espanyol a ETA i l'esquerra abertzale amb la detenció de deu persones, efectuada a l'entorn de l'organització terrorista, entre les quals hi ha Íker Moreno, fill del portaveu de l'esquerra abertzale, Txelui Moreno. Les captures, ordenades pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, van tenir lloc només una setmana després del nou anunci de treva "general, permanent i verificable internacionalment" d'ETA.

L'operació duta a terme dimarts a la matinada és la continuació de la que es va efectuar el 14 de setembre, quan la Guàrdia Civil va detenir nou persones al País Basc, Navarra, València i Cantàbria per desarticular la nova cúpula d'Ekin, aparell polític d'ETA. De fet, les forces de seguretat de l'Estat acusen els detinguts d'intentar reconstruir la cúpula d'aquest òrgan. Ja l'any 2007, l'Audiència Nacional va condemnar 47 responsables d'organitzacions a l'òrbita d'ETA, que formaven l'anomenat "front de masses" -Kas, Ekin i Xaki- que, segons els estaments judicials, eren el "cor" i "entranyes" de l'organització terrorista.

L'esquerra abertzale, com no podria ser d'una altra manera, va condemnar les detencions i va acusar l'Estat espanyol de desaprofitar "l'oportunitat històrica" que s'obre després del comunicat d'ETA de la setmana passada. Tasio Erkizia va actuar ahir de portaveu dels abertzales en substitució de Txelui Moreno, ocupat amb la detenció del seu fill, i va assegurar que, mentre "una de les parts del conflicte fa passos visibles per solucionar-lo", l'Estat només s'ocupa de detenir persones de l'entorn polític d'ETA.

stats