TURISME
Crònica 30/09/2011

Més hotels de cinc estrelles al Raval

El centre de Barcelona, Ciutat Vella, que concentra un 29% de les places hoteleres de tota la ciutat, aixecarà les restriccions que des de fa un any va imposar l'Ajuntament amb el pla d'usos del districte.

Albert Balanzà
2 min
Més hotels de cinc estrelles al Raval

Barcelona."A mi els hotels de cinc estrelles en segons quines zones de Ciutat Vella no em creen problemes; una altra cosa és l'aparició irregular d'apartaments turístics". Amb aquestes paraules, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va referir a l'aixecament de la restricció que ara mateix impedeix la creació de noves places hoteleres en un districte que en té 14.746. Amb l'actual pla d'usos només es preveia la construcció d'hotels en zones de menys densitat de l'oferta a canvi del trasllat d'establiments ja existents. La regidora del districte, Mercè Homs, ja s'ha pronunciat en els últims dies a favor de la revisió del pla d'usos, al qual CiU va abstenir-se, i que va suscitar un fort debat veïnal. El posicionament de CiU significa un canvi d'estratègia de la ciutat que, en l'última etapa de govern socialista, havia apostat amb els seus socis d'ICV i ERC per allunyar els nous establiments hotelers cap a altres districtes.

Trias va apuntar aquest posicionament ahir en la presentació d'una nova onada de xifres positives sobre el turisme a Barcelona, amb una enquesta en què el 87,5% de 400 enquestats consideren "molt positiu" el fet que Barcelona s'hagi convertit en un destí turístic de primera línia per a vuit milions de persones (dades del 2010) i que el 78,3% consideren que "li agrada" el contacte amb el turisme. Al voltant d'aquestes dades va sobrevolar l'última polèmica sobre l'alta afluència de turistes a la Sagrada Família, a la qual ahir es va referir també la Síndic de Barcelona, Maria Assumpta Vilà, apuntant que s'han de buscar més espais per als autocars, s'ha d'abordar urgentment un pla de mobilitat a la zona i cal estudiar si s'ha de restringir l'accés dels turistes a una zona que s'està "degradant".

La benedicció de l'alcalde

En aquesta línia, l'alcalde de Barcelona, va mostrar-se partidari d'aplicar esforços especials en aquestes zones d'alta densitat turística "perquè el veí vegi el turisme com una oportunitat i no com una amenaça". "És una benedicció que ens hagi caigut aquest turisme i, si es pot, hem de tractar més bé que els altres barris els que en tenen", va afegir posant com a referència no només Ciutat Vella sinó també la Sagrada Família i el Parc Güell. L'alcalde va tornar a rebutjar una taxa turística com a eina per obtenir diners que reverteixin en aquests barris però sí que va insistir en la idea que va apuntar a principis de mes i que plantejava l'obtenció per a les arques locals d'un percentatge de l'IVA i de l'IRPF que recapta el Govern.

El president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, va subratllar que un dels grans reptes del sector se centra en l'àmbit dels creuers. Després que Barcelona s'hagi consolidat amb 31.000 creueristes i que la majoria contractin una nit d'hotel a Barcelona, Gaspart va apuntar que intentaran que les nits d'hotel augmentin.

stats