Crònica 22/03/2011

Més obstacles a Sortu

2 min
Més obstacles a Sortu

El camí de Sortu, la nova marca política de l'esquerra independentista basca, per ser legal es complica cada dia una mica més. El fet que els estatuts de la formació rebutgin clarament la violència no convenç les autritats espanyoles. Ara la paraula la té la sala 61 del Tribunal Suprem (TS). Ahir hi van declarar com a testimonis dos membres del cos de Policia i dos de la Guàrdia Civil que han elaborat els informes presentats contra Sortu per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Tots van afirmar que el nou partit és una iniciativa de Batasuna, que intenta ocupar el lloc de l'esquerra abertzale il·legalitzada, i que compta amb el vistiplau d'ETA, amb qui té "una connexió estratègica".

Un dels policies va assegurar que Sortu té continuïtat amb Batasuna perquè són "les mateixes persones amb un projecte nou". Per la Guàrdia Civil, l'antiga formació ha "impulsat" la marca actual. Sobre el rebuig a la violència, un dels testimonis va afirmar davant del Tribunal que no és una qüestió de principis, una condemna ètica, sinó una necessitat estratègica: "Els cops que ETA clava a l'arbre ja no són útils perquè Batasuna ja no hi és per recollir les nous". En la mateixa línia, membres de l'institut armat entenen que no hi ha hagut una "ruptura real" ni "condemnes taxatives". És a dir, que, segons el seu parer, el món de l'esquerra abertzale no s'ha desmarcat de la violència d'una manera clara a partir d'una reflexió de principis, sinó que només ho fa servir com a cortina de fum per poder tornar a les institucions. En la sessió d'ahir, Policia i Guàrdia Civil van afirmar que ETA no té "voluntat d'abandonar la violència terrorista".

Avui les parts llegiran les conclusions i a partir d'ara la sala 61 decidirà si Sortu es pot inscriure al registre de partits. Tot fa pensar que no. Aleshores podrà recórrer al Tribunal Constitucional, però és extremadament difícil que prengui una decisió abans que es tanqui el període de presentació de candidatures a les eleccions municipals. Si se segueix aquest full de ruta, tal com volen el govern espanyol i el PP, la formació abertzale podria activar el seu pla B, que passa per tenir presència a les llistes d'Eusko Alkartasuna.

També ahir es va detenir a França la presumpta membre d'ETA Jone Lozano, que ja havia escapat d'una operació policial a Guipúscoa el febrer del 2010. Presumptament l'havia captat Ibai Beobide, que va ser arrestat fa gairebé un any quan anava en bicicleta. Lozano era companya d'Ibon Rosales, el presumpte etarra que va aparèixer al Facebook amb la samarreta de la selecció espanyola.

stats