Crònica 30/03/2012

Més pacients que metges fent vaga

Les sales d'espera estaven ahir mig buides en hospitals i CAPs catalans. La vaga va punxar en el sector sanitari: només un 8,7% del personal la va secundar, segons el Govern. Però UGT va elevar la xifra al 60%.

Lara Bonilla
2 min
Crida a secundar la vaga general a l'Hospital de Bellvitge, on ahir els piquets van tallar la carretera C-31.

BARCELONA.Si en algun lloc dels hospitals i els centres d'atenció primària catalans es va fer sentir ahir la vaga va ser a les sales d'espera, molt més buides del que és habitual. "Del personal hem vingut gairebé tots, però, en canvi, hi ha menys pacients perquè molts han anul·lat la visita", explicava ahir una treballadora del CAP Sant Rafael.

La majoria d'hospitals catalans van registrar ahir un descens de l'activitat perquè molts pacients amb dificultats per desplaçar-se sense transport públic van optar per no anar-hi. El Josep Maria i la Maria, que esperaven per ser atesos al servei d'oftalmologia de l'Hospital de Sant Pau, van trucar-hi abans per assegurar-se que el seu metge no feia vaga. "I si n'hagués fet, també ho hauríem entès", deien. UGT es queixava que alguns hospitals havien mantingut obertes les consultes externes i havien obligat així els pacients a desplaçar-se, amb el risc que no hi hagués metge per atendre'ls. La Rosa va estar-se mitja hora esperant al CAP fins que una administrativa va penjar un cartell que informava que la seva metge feia vaga. "Em sembla bé, però ho hauria pogut dir abans".

Segons les dades del Govern, el seguiment de la vaga en el sector sanitari va ser només d'un 8,7%. En els hospitals de l'ICS va ser lleugerament superior (11,7%), mentre que als concertats va ser d'un 6,8% i als privats d'un 2%. En canvi, UGT va elevar el seguiment fins al 60%. A l'Hospital Clínic, on els serveis mínims es van pactar a última hora, es va avisar per telèfon els pacients per anul·lar visites programades. A urgències semblava un diumenge. La part positiva és que les visites anaven més de pressa. Els sindicats majoritaris de metges i infermeres -Metges de Catalunya i SATSE- no van convocar la vaga, cosa que va fer que el seguiment en aquest col·lectiu fos menor que entre el personal administratiu. Tot i així, algunes visites es van alentir. Com la de la Laura i el Lluís, que tenien visita programada amb el neuròleg des de feia un any. "Però ens ha dit que tornem d'aquí unes hores perquè no dóna a l'abast, ja que està sol perquè els seus ajudants fan vaga", explicaven a l'Hospital Vall d'Hebron. "I a sobre la cafeteria també està tancada!", lamentava aquesta parella de Martorell. Els treballadors d'aquest centre es queixaven que els serveis mínims fixats van ser "de màxims". Hi havia més personal que un dia festiu. Tots els serveis essencials estaven ahir garantits.

A la Vall d'Hebron es va registrar un dels pocs incidents de la jornada, quan un piquet es va enfrontar verbalment als metges que volien signar els full d'assistència. El piquet va penjar un cartell amb el missatge "Signeu, esquirols". I a l'Hospital de Bellvitge els piquets van tallar a primera hora del matí la carretera d'accés al centre.

stats