MANIFESTACIÓ A BARCELONA
Crònica 06/06/2011

Més de 2.500 persones exigeixen el tancament de les nuclears

Laia Espín
2 min
Diversos manifestants sostenen una pancarta amb el simbòlic sol antinuclear a Barcelona.

Barcelona.L'històric sol antinuclear de Greenpeace va encapçalar ahir la manifestació, que va omplir els carrers de Barcelona per demanar el tancament de les plantes nuclears d'Espanya.

Més 80 entitats ecologistes van aplegar-se sota el paraigües de la plataforma Tanquem Ja les Nuclears. La marxa, en què van participar més de 2.500 persones segons la Guàrdia Urbana, mentre que l'organització va elevar la xifra a 10.000, va arrencar a Pla de Palau i va finalitzar davant de la seu de l'empresa elèctrica Endesa. Allà, l'actor català Pep Planes va llegir un manifest per reclamar un calendari de tancament de totes les plantes nuclears espanyoles. L'escrit també va posar de manifest que les centrals tenen sovint fallades, parades no programades i problemes tècnics que demostren la seva vulnerabilitat. Durant la manifestació va haver-hi constants al·lusions a l'accident de la central japonesa de Fukushima. De fet, el portaveu de la plataforma Tanquem Ja les Nuclears, Pere Puig, va reclamar la clausura de les plantes de Catalunya i va argumentar que si es produís un accident a casa nostra es tractaria d'un "problema de supervivència", perquè l'impacte afectaria a molts quilòmetres de les centrals de Vandellòs i Ascó. Puig va reclamar el tancament de les centrals nuclears i va convidar el Govern a "apostar per un conjunt de fonts d'energia majoritàriament renovables i, en un període de transició, també pel gas natural, però amb alta eficiència". Finalment, va afirmar que els reactors nuclears són "l'error tecnològic més greu de la humanitat".

La manifestació, que va transcórrer amb un to festiu, va rebre també el suport d'un grup d' indignats de la plaça Catalunya, que van ser rebuts amb aplaudiments pels participants de la marxa. També hi van participar representats de grups polítics, com els secretaris generals d'ICV i ERC, Joan Herrera i Joan Ridao, respectivament, i també el senador d'Iniciativa i exconseller d'Interior, Joan Saura.

stats