LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Crònica 03/03/2011

Més polseres per als maltractadors

La Generalitat i el ministeri de Sanitat volen prioritzar ara els braçalets per als homes amb una ordre d'allunyament de la seva parella. L'anterior govern no els va potenciar adduint temes administratius.

Joan Rusiñol
2 min
L'administració catalana i l'estatal volen intensificar el control sobre l'agressor per millorar les tasques de prevenció.

Madrid.Dos mesos després d'haver començat el 2011, a Catalunya ja han mort dues dones a mans de les seves parelles. Per això, el Govern no pensa escatimar esforços i vol activar al màxim totes les eines que tingui a l'abast per prevenir les situacions de risc. Un d'aquests instruments són les polseres telemàtiques per fer el seguiment dels agressors que, segons la conselleria de Benestar Social i Família, s'ha fet servir poc els últims anys a Catalunya.

Les dades oficials ho corroboren. A la Comunitat de Madrid n'hi ha 232 d'activades, i a la d'Andalusia, 91. En canvi, al nostre país només 23 homes la porten, tot i que n'han arribat a estar operatives 31. Al conjunt de l'Estat hi ha 558 braçalets en funcionament, per ordre judicial, dels 3.000 dispositius d'aquest tipus que hi ha preparats per atendre eventuals casos de violència masclista. Fins ara només es podia aplicar com a mesura cautelar, però les màximes instàncies polítiques i judicials han proposat que a partir d'ara també s'apliqui als homes que ja hagin estat condemnats.

Suport de Madrid

El conseller Josep Lluís Cleries es va reunir ahir a Madrid amb la ministra de Sanitat i Política Social, Leire Pajín, amb qui va abordar entre altres qüestions la necessitat de prémer l'accelerador per combatre la violència de gènere. Segons va explicar ell mateix, va trobar-se amb una actitud de bona predisposició per part del govern espanyol a l'hora de desenvolupar al màxim aquests mecanismes.

El responsable de Benestar Social va subratllar que les polseres GPS són només una eina més a tenir en compte en el protocol integral de prevenció i lluita contra la violència masclista, que vol tenir enllestit aviat el Govern, i en què participaran tres departaments: el que dirigeix ell, Interior i Justícia. Una idea que, segons Cleries, va "agradar" a Pajín, que es va "mostrar oberta a col·laborar" per "reforçar" les polítiques.

Tot i que el conseller va assegurar que no volia polèmiques, el seu departament subratlla que l'executiu tripartit va desestimar potenciar els braçalets, que ell considera positius. De fet, fonts de la conselleria expliquen que es van fer proves per veure com funcionaven, però que "no van acabar de convèncer" el govern de José Montilla i, de manera especial, a l'aleshores consellera de Justícia Montserrat Tura. Des del seu entorn afirmen que, si no es van potenciar, va ser perquè exigien més claredat i coordinació entre administracions, no pas perquè els desagradés la mesura.

stats