RADIOGRAFIA DEL SECTOR SANITARI
Crònica 09/10/2011

Metges i infermeres amb pronòstic reservat

Joan Serra / Sònia Sánchez / Auri Garcia Morera
6 min

Els canvis que experimenta el sector sanitari a compte de les retallades en el pressupost de salut pública afecten un conjunt molt divers de professionals, entre metges i infermeres, amb responsabilitats i condicions laborals molt diferents. L'ARA ha volgut retratar els principals perfils d'una professió que avui presenta pronòstic reservat.

Cap de servei hospital ICS

Horari: De 8 h a 17 h

Sou: Superior als 3.000 euros

Jordi Ponce és cap del servei de ginecologia de l'Hospital de Bellvitge. "Amb la retallada l'aposta que havies fet, que t'ha permès progressar en la complexitat de patologies, comença a trontollar", reflexiona el cirurgià, que recorda el pes vocacional de la feina. El contracte diu de 8 a 17, però la jornada sempre s'allarga. La feina inclou tasques organitzatives, consulta, quiròfan, sessions científiques, docència i difusió dels progressos mèdics de l'hospital. Cada dimarts, supervisa els equips del seu servei, que operen tot el dia. "Molts metges estem operant a la tarda sense cobrar", apunta. El sou base és d'uns 1.200 euros i la majoria d'ingressos provenen dels complements per destí, per càrrec o dels triennis. "Jo no en faig, però per a la majoria de metges, les guàrdies són una tercera part del sou", comenta.

Cirurgià hospital de l'ICS

Horari: De 8 h a 17 h

Sou: Entre 2.000 i 3.000 euros

Jaume Torras Torra exerceix de cirurgià des del 1981, sis anys abans d'entrar a l'Hospital de Bellvitge. "En els últims dos anys hem passat d'haver de fer molt per assolir els objectius que fixava l'hospital a retallar l'activitat", afirma Torras, que sempre ha treballat en la sanitat pública, especialitzat en cirurgia hepàtica. "Si no hagués format part d'un equip de trasplantaments, m'hauria plantejat el salt a la privada", admet. "Per tenir sort com jo has d'haver fet molta feina gratis, moltes hores que et permeten formar-te", raona Torras, que ha d'estar 20 dies al mes permanentment localitzable. Es considera ben pagat, tot i que no tots els companys poden dir el mateix. "Els joves que entren a la pública no tenen la mateixa capacitat adquisitiva", apunta.

Metge d'atenció primària

Horari: De 9 h a 15 h

Sou: Entre 2.000 i 2.800 euros

Els veïns del Carmel de Barcelona coneixen bé el doctor Pedro Tomás, de 56 anys. Fa més de dues dècades que visita al centre d'atenció primària (CAP) del barri. De les 9 a 15 hi té consulta, per on passen una trentena de pacients al dia. "Sóc afortunat, conec companys amb una cinquantena de visites per jornada", exposa. Dedica l'última hora de feina a posar al dia l'activitat del CAP amb la resta del personal. Un dia a la setmana fa torn de tarda i dedica una altra jornada a l'atenció domiciliària. Els triennis acumulats i el complement de carrera professional li permeten disposar d'un salari de 2.800 euros, que era superior abans de la retallada. Un metge de la primària amb menys experiència cobra uns 2.000 euros, guàrdies a part. Per Tomás, el metge de família és bàsic perquè el sistema sigui sostenible. "Som com el porter, hem d'evitar que el pacient accedeixi innecessàriament al següent nivell", afirma. Viu amb angoixa la tensió que experimenta la professió: "Som la cara del sistema sanitari i hem de respondre al pacient que ens demana quan li faran una prova que no arriba".

Cap de servei concertada

Horari: De 8 h a 14 h

Sou: Uns 2.100 euros

Albert Arch és cap del servei d'urologia de l'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma, de la xarxa concertada. Coordina un equip de quatre persones que també fan consulta primària, desplaçant-se a l'ambulatori. Treballa de 8 a 14 a Santa Coloma, amb un sou d'uns 2.100 euros, i un parell de tardes per setmana fa consulta externa com a activitat privada a l'Hospital de Sant Boi, i cobra uns 250 euros per tarda. "M'agradaria treballar en un sol lloc, però estàs obligat a fer una activitat extra perquè amb el sou base no arriba". Amb les retallades, les dues remuneracions s'han reduït. "Hem perdut poder adquisitiu", lamenta. Demà, l'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma podria aprovar una altra retallada o bé un presentar un ERO.

Metge intern resident

Horari: De 8 h a 17 h

Sou: Entre 1.600 i 2.300 euros

"Molts companys de la meva generació aniran directament a l'atur". La frase és de Manel Panadero, metge intern resident (MIR) de quart any a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La tisorada fa que els facultatius en etapa de formació tinguin complicat accedir a un contracte. "Ens costarà trobar feina, a mi em seria impossible si acabés aquest any", diu. En l'últim any, ja assumeix les mateixes funcions que un metge adjunt de traumatologia. Té un sou base de 1.100 euros, que amb el màxim de guàrdies pot arribar a 2.300. En el primer any són 1.600 euros amb guàrdies. "Ara volen pagar menys per les guàrdies", apunta. Denuncia que l'aprenentatge dels metges residents està en perill pel tancament de serveis i la reducció d'hores de guàrdia. "La sanitat pública, tal com l'enteníem, ha mort", sentencia Panadero.

Recerca i docència

Horari: De 8 h a 18 h o 19 h

Sou: Entre 2.000 i 3.000 euros

El cap d'un grup de recerca d'un hospital s'encarrega dels estudis, però també en gestiona el finançament. "Les retallades s'han notat", explica el d'un hospital barceloní. "A totes les institucions hi ha hagut retallades estructurals, i s'han tancat fonts de finançament extern". En els últims dos anys, ha vist com molts projectes s'acabaven i els investigadors anaven al carrer. Dins de la jornada laboral, molts també fan classe a la universitat, no pels 300-600 euros de més, sinó "per vocació docent".

Metge de clínica privada

Sou: Entre 2.700 i 3.200 euros

Un metge al sector privat cobra de 48.000 a 55.000 euros bruts anuals.

Metge d'empresa

Horari: De 7 h a 15 h

Sou: Entre 1.800 i 1.900 euros

Rafael Romero ha treballat en l'atenció primària i des de fa un temps és metge del servei de prevenció de riscos laborals de l'asseguradora Asepeyo, on atén els treballadors, fa revisions i cursos de primers auxilis. Treballa de 7 a 15, però l'horari pot ampliar-se si l'empresa ho demana. "Fins ara, ser metge era tenir feina assegurada, però en el futur també patirem per conservar el lloc de treball. No estem exempts de la crisi".

Infermera d'un CAP

Horari: De 8 h a 15 h

Sou: Entre 1.500 i 2.000 euros

Núria Rossell té més de 30 anys d'experiència com a infermera i en fa deu que atén els malalts del CAP de la Sagrera. Amb els triennis acumulats i els complements de destí i de carrera professional, el seu sou és de 2.000 euros, però seria de 2.300 si no fos per la retallada. "M'han retallat tot el que podien retallar", diu. Treballa de 8 a 15 combinant consulta i visites a domicili, i un dia per setmana fa torn de tarda per atendre un grup psicoeducatiu de pacients amb trastorns lleus d'ansietat. Com que és més gran de 50 anys no fa guàrdies de dissabte. Rossell parla amb passió de la seva feina, que concep des de la visió "holística: no només cal tenir en compte el cos, també les emocions". Admet que la retallada "pot posar en perill" aquest tipus d'atenció, però confia en l'esperit vocacional de la seva professió. "Quan entro a la consulta intento deixar tot això fora", assegura.

Infermera clínica privada

Horari: De 14 h a 21 h

Sou: Entre 1.900 i 2.100

Raquel Tineo és infermera a la unitat de cures intensives (UCI) de la Clínica Teknon des de fa vuit anys. "Quan vaig arribar tots els torns eren de 12 hores en dies alterns, però fa 4 anys es va canviar a 7 hores diàries", explica. Ella surt una hora abans perquè té jornada reduïda per maternitat. "Aquí pots demanar la reducció que vulguis i te la donen", destaca. Cada infermera de l'UCI fa el seguiment d'un o dos casos, sovint postoperatoris, amb certa autonomia per modular els tractaments en funció de l'evolució. Tineo va provar també la pública i no es penedeix del canvi. "Aquí cada pacient és una persona, no una pròstata més".

Infermera de residència

Horari: De 7.30 h a 14.30 h

Sou: Entre 1.200 i 1.400 euros

A la Residència Francisco Padilla hi viuen 80 pacients i n'atenen 30 més com a centre de dia. Quatre infermeres, entre elles Indira Rojas, els atenen en torns de matí i tarda i cadascuna amb una guàrdia al mes. S'encarreguen des de la medicació i les cures fins a acompanyar-los en activitats i sortides, juntament amb fisioterapeutes i altres professionals. Rojas admet la "preocupació" d'ella i les companyes per les retallades, "sobretot de cara als usuaris, perquè ara hi ha molts medicaments que ara ja no entren per la pública" i obliga a buscar-los una alternativa.

Infermer autònom

Horari: De 7 h a 21 h

Sou: Uns 2.000 euros

En aquesta professió també existeix l'emprenedoria, una possible sortida a la crisi. Jordi Blancafort va ser un dels primers infermers, ara fa 14 anys, a treballar per compte propi a Catalunya, i ara ja són 4.000, segons el Col·legi d'Infermers i Infermeres. "Portava 12 anys en un hospital i treballava cada cap de setmana. Ho vaig deixar i vaig oferir els meus serveis, primer a mútues", explica. Ara porta el servei mèdic del monestir de Montserrat i té contractades 10 persones. "Com a autònom ho faig tot, les 24 hores pendent", diu, però en destaca la satisfacció d'haver pogut "donar feina a deu famílies més".

stats