CURSA CAP A LES ELECCIONS MEXICANES
Crònica 07/02/2012

Mèxic tindrà per primer cop una candidata a la presidència

Randal C. Archibold
3 min

THE NEW YORK TIMES / CIUTAT DE MÈXICLa cursa per escollir el pròxim president de Mèxic va fer un gir històric diumenge a la nit, quan el partit governant, el Partit d'Acció Nacional (PAN), va elegir una dona com a candidata per a les eleccions de l'1 de juliol. Josefina Vázquez Mota, la primera candidata dona d'un dels grans partits, és l'escollida per frenar la forta embranzida del partit més gran de la oposició, el Partit Revolucionari Institucional (PRI), que vol recuperar el poder que va retenir durant més de set dècades.

Vázquez Mota, exministra d'Educació de l'actual executiu, va guanyar les primàries del PAN per davant dels altres dos aspirants, un dels quals, Ernesto Cordero, també és un antic ministre i s'ha dit que era la primera opció del president Felipe Calderón, que per llei no pot optar a un segon mandat de sis anys.

Tot està llest per a la lluita presidencial, que tindrà lloc en temps tumultuosos. El context el marquen una guerra contra els càrtels de la droga, que ha costat més de 47.000 vides des del 2006, la por que el crim organitzat interfereixi en les eleccions i els signes que l'economia relativament estable del país comença a perdre velocitat.

Josefina Vázquez Mota, de 51 anys, competirà amb dos altres grans candidats seleccionats al desembre. Enrique Peña Nieto, de 45 anys i exgovernador de l'estat de Mèxic, és el capdavanter a les enquestes i vol fer tornar al poder el seu partit, el centrista PRI, que fins al 2000 va governar amb mà autocràtica durant la majoria del segle XX, entre el 1929 i el 2000. Andrés Manuel López Obrador, amb 59 anys, torna a ser l'abanderat del progressista Partit de la Revolució Democràtica (PRD), amb el qual va perdre per un marge escàs contra Calderón el 2006.

Vázquez Mota estava exultant per la victòria, obtinguda amb molts més vots dels que calien per evitar una segona volta. "Seré la primera presidenta de la història", va dir.

Molts analistes, inclosos els pròxims al PRI, opinen des de fa temps que Vázquez Mota plantejaria un repte seriós per a Peña Nieto, que, malgrat algunes relliscades les últimes setmanes, manté un lideratge contundent. Les dones votants han tingut un rol més gran a les eleccions presidencials recents, fet que ha dut molts experts a especular que Mèxic està a punt de seguir els passos d'altres països llatinoamericans, com el Brasil, l'Argentina o Costa Rica, i ser el pròxim a elegir una dona. No obstant, la seva associació amb Calderón i la guerra contra la droga pot minar la seva popularitat, i els altres contrincants tenen els seus avantatges.

Adversaris amb punts forts

López Obrador, tot i arrossegar-se en les enquestes, manté una base de partidaris apassionats des de les últimes eleccions, i Peña Nieto té una xarxa política vasta i profunda -el PRI controla els governs de 20 dels 31 estats i també moltes alcaldies-. El PRI també és, de llarg, el que té més diners i s'espera que Peña Nieto obtingui un suport extra per la seva presència televisiva i per la percepció que, per molta mà de ferro que tingués el partit, el país no semblava tan sanguinari com ara.

Tot i així, als EUA i a Mèxic mateix creix la preocupació que el PRI podria dur amb ell un retorn de les relacions còmodes i corruptes entre els polítics i el crim organitzat. Peña Nieto ha titllat aquestes insinuacions de difamacions contra el partit, però Vázquez Mota les va usar com a tema de campanya. "Comencem el camí cap a derrotar l'adversari real de Mèxic, que representa l'autoritarisme i la pitjor pràctica antidemocràtica, que representa una tornada a la corrupció com a sistema -va dir-. Aquest adversari és Peña Nieto i el seu partit". Peña Nieto va ser més elegant. "Felicitacions i benvinguda a la lluita democràtica", va dir pel Twitter. "Que sigui per al bé de Mèxic".

stats