Crònica 19/01/2012

Milers de funcionaris surten al carrer contra les retallades

Les protestes truquen a la porta del Parlament. Milers de funcionaris van tancar al Parc de la Ciutadella la seva primera mobilització massiva en defensa dels serveis públics i contra la retallada de sou.

Ara
2 min
Els bombers van ser un dels grups més nombrosos de la manifestació que va acabar al Parc de la Ciutadella davant del Parlament.

BARCELONA.Milers d'empleats públics, 30.000 segons els sindicats convocants i 11.000 segons la policia autonòmica, es van manifestar ahir a Barcelona per protestar per les retallades laborals incloses en el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat, que ahir va superar el primer tràmit al Parlament. La marxa, que va arrencar a les 17.45 h a la confluència de la Via Laietana amb el carrer Jaume I, va finalitzar una hora més tard al Parc de la Ciutadella, on se celebrava el ple de debat dels comptes públics per a l'any que ve.

La manifestació, preludi de la gran mobilització que preparen sindicats i entitats socials per al 28 de gener per censurar la política d'ajustos que du a terme el govern català, ha transcorregut sense incidents. "No a les retallades, salvem els serveis públics", era el text de la pancarta que obria la manifestació, a la capçalera de la qual hi desfilaven els principals líders sindicals de Catalunya, entre ells els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i José María Álvarez, respectivament.

Els dos líders sindicals van advertir el Govern que l'administració "haurà de cedir" i van reivindicar una consulta popular sobre les retallades. Tant Álvarez com Gallego van titllar el projecte de pressupostos del 2012 d'"inútil", van augurar que aquests comptes "arruïnaran el país" i van insistir que els empleats públics "no poden pagar la factura de la crisi".

A la manifestació, en la qual es van fer sonar xiulets i sirenes, es van fer ben visibles els col·lectius de metges i infermeres, bombers (que van llançar pots de fum durant el recorregut), mossos d'esquadra, personal de justícia, administratius i professorat, i es va evidenciar el poder de convocatòria dels sindicats de la funció pública. El malestar d'aquests sindicats s'ha accentuat durant les últimes setmanes pel retard en el pagament de les nòmines del desembre i les propostes de retallades anunciades, i amenacen de radicalitzar la seva protesta si el Govern no hi posa aturador.

Alguns dels lemes de les pancartes de la manifestació feien referència a les retallades a l'escola pública, a la policia, i fins i tot una altra pancarta oferia "2.000 euros per un polític honest".

En arribar al Parlament, els manifestants es van trobar amb un ampli dispositiu policial format per desenes d'agents de la brigada mòbil (unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra), que van blindar el Palau que acull l'hemicicle al Parc de la Ciutadella. En aquest escenari, els sindicats van llegir un manifest, pactat entre totes les forces sindicals, que portava per títol No a les retallades. Salvem els serveis públics .

En el seu manifest, les organitzacions sindicals fan una crida als empleats públics a "mobilitzar-se activament per parar la política de retallades pressupostàries i de personal que el Govern està duent a terme". Els sindicats sostenen que "aquestes retallades són un atac directe a la qualitat dels serveis com a pilar fonamental de l'estat del benestar" i acusen l'administració de buscar "desmantellar els serveis públics".

Els sindicats defensen que el "discurs oficial" que tothom "s'ha d'estrènyer el cinturó" és "radicalment fals", ja que els culpables de la crisi "no se l'ajusten". En acabar la lectura del manifest, alguns funcionaris van proferir insults contra el president de la Generalitat.

stats