Crònica 27/01/2012

Milers de manifestants clamen contra l'absolució

Era una marxa contra les retallades del govern valencià, però es va convertir en una mostra d'indignació popular contra l'absolució de Francisco Camps que va inundar els carrers de València.

S.a.
2 min

VALÈNCIA.El malestar per l'absolució de Francisco Camps i la crítica a la seva gestió al capdavant del govern valencià van monopolitzar el protagonisme en la manifestació celebrada ahir a València a favor dels serveis públics i en contra de les retallades aprovades per la Generalitat Valenciana. Segons els sindicats convocants de la protesta, més de 100.000 valencians van recórrer els principals carrers de la ciutat sota aquest lema: "No a les retallades en els serveis públics. Depuració de responsabilitats en el Consell". Va ser el corol·lari d'una jornada en què els sectors progressistes del País Valencià van mostrar la seva consternació per la decisió del jurat popular de considerar "no culpable" l'expresident a pesar de les múltiples proves que va presentar l'acusació.

A més a més, la convicció generalitzada que Camps és el responsable últim de la precària situació econòmica que viu el País Valencià, i que ha motivat les retallades en el sector públic, va descarregar Alberto Fabra de ser el centre de les protestes, que van tenir com a principals protagonistes l'expresident i l'alcaldessa de València, Rita Barberá. A més, des que ahir es va conèixer el veredicte del jurat en el cas dels vestits , es va convocar tots els indignatsamb el resultat a acudir a aquesta manifestació perquè mostressin el seu desacord.

Alguns dels càntics més repetits van ser el ja clàssic "Expresident, a Picassent" (el poble on hi ha un recinte penitenciari valencià) i " Vamos a contar mentiras ", als quals se n'hi van afegir més quan la manifestació va passar pel carrer on viu Camps. En aquest moment les proclames corejades van ser "Camps, xoriço", "Eo, eo, eo, Camps al talego ", "Quant ha costat aquest jurat?" o "Culpable, culpable". Els manifestants també van xiular en passar pel portal de l'expresident i van fer segudes al seu carrer sota l'atenta mirada d'una gran quantitat d'agents de la Policia Nacional.

Però no solament Camps va ser font d'inspiració per als càntics. A l'alcaldessa Rita Barberá també li van dedicar alguns missatges com "Rita, Rita, Rita, lo que se da no se quita " o "Menys Vuitton i més educació". Els altres temes més utilitzats en les pancartes dels assistents van ser els impagaments de la Generalitat Valenciana als instituts i el cost de l'aeroport sense avions de Castelló. Així, es van poder veure cartells en els quals es llegia: "A classe tenim fred. Ens deixa els vestits, senyor Camps?" o "Aeroport de Castelló, això ho pago jo".

"Una reculada de 20 anys"

Els cinc sindicats convocants de la manifestació es van felicitar per la gran resposta dels ciutadans. Entre ells hi havia molts professors, metges, bombers, professionals de Ràdio Televisió Valenciana i altres treballadors del sector públic que van exigir la derogació del decret de retallades aprovat pel govern valencià el 5 de gener. Per al president de CSIF València, Daniel Matoses, aquestes mesures per contenir el dèficit suposen "una reculada en la història fins a 20 anys enrere", i va afegir que "no tindran cap utilitat" per lluitar contra la crisi.

stats