CANVIS AL MÓN ÀRAB
Crònica 07/03/2012

Milers de sirians fugen de la repressió cap al Líban

La repressió a Síria traspassa les fronteres i amenaça el fràgil equilibri del Líban. El règim del president Baixar al-Assad continua actuant aliè a l'increment de les pressions diplomàtiques.

Cristina Mas
3 min
ARMES DE JOGUINA Dos nens mostren orgullosos les seves armes de joguina a la localitat de Hula divendres, a prop de la ciutat revoltada i reprimida de Homs.

BARCELONA.Almenys dos mil refugiats sirians, segons els càlculs de l'ONU, han creuat els últims dies la frontera libanesa, fugint de la repressió. L'onada coincideix amb l'ofensiva de les forces de seguretat sobre els barris rebels de Homs, i altres ciutats com Qusair, a poc més de 10 quilòmetres de la frontera.

Els testimonis dels refugiats parlaven de molts detinguts per les forces de seguretat a la frontera i alguns asseguraven que l'exèrcit libanès els havia obstaculitzat la sortida. Afegien que les tropes sirianes havien bombardejat el pont sobre el riu Orontes, que és la principal via d'evacuació de ferits cap al país veí. Des de l'inici de la revolta, fa gairebé un any, uns deu mil sirians s'han refugiat al Líban segons les autoritats locals. Uns 11.000 s'han escapat pel nord, cap a Turquia.

"Molta gent ha fugit de Homs i no es pot quedar en altres poblacions perquè no poden portar els ferits als hospitals sirians", explicava ahir per Skype des de la ciutat rebel Abo Fares, membre del Consell Revolucionari de Homs i responsable del comitè polític. "El règim controla els hospitals i els ferits són tractats com presoners i torturats". El seu testimoni coincideix amb el del reportatge emès per la cadena britànica Channel 4, amb imatges de malalts encadenats i amb evidents signes de tortura. "Em sap greu dir que els hospitals i els metges del Líban ens ajuden més que els sirians. És una vergonya", denunciava.

Fares, de 33 anys, no té cap dubte que les forces de seguretat sirianes van atacar primer els periodistes estrangers que treballaven al barri rebel de Bab Amr perquè no hi hagués testimonis del que està passant ara: "Interroguen els civils per demanar-los on són els combatents de l'Exèrcit Sirià Lliure i com que no n'han trobat cap, la revenja és contra els més febles", lamentava. Fares també va tenir dures paraules per a la comunitat internacional: "Esperàvem l'ajuda de les potències democràtiques d'Occident, però només hi ha hagut reunions i paraules, i després del que ha passat a Bab Amr sabem que només podem comptar amb les nostres forces".

El règim va respondre a les crítiques per negar l'entrada d'ajuda humanitària a Homs (el Comitè Internacional de la Creu Roja espera des de divendres l'autorització per entrar a Bab Amr, sotmès a setge des de fa més d'un mes) amb el missatge recurrent que continuarà lluitant contra els "terroristes" i el "complot estranger" i es va remetre a la nova Constitució, aprovada en referèndum fa dues setmanes per un 84,9%.

Els activistes van informar de nous atacs també a les províncies de Daraa, Idlib i Deir al-Zor, i els Comitès Locals de Coordinació, una organització paraigua de les forces anti-Assad, van xifrar en almenys 21 les víctimes mortals de la repressió.

La pressió de Madrid

El govern espanyol va anunciar ahir la suspensió de les activitats de l'ambaixada a Damasc, com a "mostra de rebuig" per les "salvatges matances" comeses pel règim de Baixar al-Assad. Dos membres del cos diplomàtic espanyol s'incorporaran a la delegació de la UE a la capital siriana, i per tant no hi ha una ruptura formal de relacions diplomàtiques. El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ho va justificar argumentant la necessitat de continuar atenent els espanyols residents a Síria i de mantenir els "contactes amb la societat civil", particularment l'oposició.

Contra el que havia afirmat el president espanyol, Mariano Rajoy, divendres, Madrid no ha esperat a una decisió consensuada dels socis europeus. Ahir s'esperava una acció coordinada a Brussel·les, que fins ara ha acordat només sancions econòmiques, però no hi va haver cap acord. L'ambaixador francès tornarà a París dijous, després del trencament de relacions diplomàtiques ordenat pel president Nicolas Sarkozy. Alemanya i la Gran Bretanya també han trencat relacions diplomàtiques. Fora de la UE, els Estats Units, Suïssa i el Canadà han tancat també les ambaixades.

Els moviments diplomàtics continuaran aquesta setmana. L'enviat especial de la Lliga Àrab i l'ONU, Kofi Annan, ha anunciat una visita a Damasc avui, amb Valerie Amos, la responsable d'afers humanitaris de l'ONU, que té com a objectiu aconseguir un alto el foc i la distribució d'ajuda humanitària.

stats