Crònica 14/02/2011

Milers de tunisians fugen a Itàlia

El govern italià reclama ajuda de la Unió Europea davant de l'arribada a l'illa de Lampedusa d'uns cinc mil tunisians que fugen de la inestabilitat del seu país. Roma vol que es desplegui una missió de control.

Redacció
2 min
Joves tunisians esperant en un camp de futbol el trasllat a un centre temporal a l'illa de Lampedusa, on segons les autoritats italianes han arribat 5.000 clandestins.

Un miler de tunisians van arribar clandestinament a l'illa italiana de Lampedusa, a 138 kilòmetres de la costa de Tunísia, la nit de dissabte a diumenge. El govern assegura que ja hi ha uns cinc mil tunisians a l'illa. L'estat de la mar i el bon temps han afavorit els últims dies la sortida de tota mena d'embarcacions plenes d'emigrants que fugen de la violència i la incertesa política del país, un mes després de la caiguda de Ben Ali. Roma ha establert un pont aeri per repatriar els clandestins. La crisi ja ha causat les primeres víctimes: un jove va morir i un altre està desaparegut des de l'enfonsament dissabte a la nit d'una pastera que portava 12 persones.

El ministre de l'Interior, Roberto Maroni, va reclamar el desplegament de la policia italiana a Tunísia "per bloquejar el flux". En una entrevista que publicava ahir el Corriere della Sera , Franco Frattini, ministre d'Afers Estrangers, va reclamar l'ajuda dels països mediterranis "amb vaixells, avions i helicòpters" per controlar les costes de Tunísia. Frattini va demanar "una decisió ràpida de la Unió Europea" per desplegar una missió de patrulla de Frontex, l'agència europea de control de migracions.

La comissària europea de Seguretat, Cecilia Malmström, va respondre ahir que és "plenament conscient de la pressió excepcional sobre Itàlia" i que la UE "està estudiant com pot ajudar les autoritats italianes". La crisi s'abordarà al pròxim consell europeu de Justícia i Afers Interiors del 24 de febrer.

Ashton a Tunis

La cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha previst una visita avui a Tunísia per intervenir en les reformes democràtiques que ha començat el país després de la marxa del dictador. El seu portaveu es va limitar a assenyalar ahir que Ashton (que arriba al país el dia següent de la dimissió del ministre d'Afers Estrangers, Ahmed Ounaïes, per la pressió popular) avaluarà sobre el terreny la crisi dels clandestins.

Fonts de les forces de seguretat tunisianes citades pel diari Effadah asseguren que les autoritats intenten controlar el flux i que han detingut entre 1.000 i 1.500 persones que intentaven sortir del país.

stats