Crònica 10/01/2011

El cas Millet i l'etern debat de la presó preventiva

La presó preventiva és la mesura que més preocupa els detinguts. Un subcap dels Mossos va ingressar per acceptar un regal i Fèlix Millet va quedar en llibertat després de confessar el saqueig del Palau.

Laia Espín / Marta Català
2 min
Fèlix Millet camina per la Ciutat de la Justícia el 14 de desembre, quan havia de prestar declaració pel cas del Palau de la Música per segona vegada.

BarcelonaPer Josep Ranea, subcap de la comissaria dels Mossos de Vilanova, el jutge Joaquim Aguirre va decretar el seu ingrés a la presó per acceptar el regal d'una PlayStation d'un suposat narcotraficant a canvi d'accedir al sistema policial per donar-li algunes informacions (ja ha sortit en llibertat provisional). A Fèlix Millet, un altre jutge, Juli Solaz, li va decretar llibertat provisional després de confessar el saqueig de 3,3 milions d'euros del Palau de la Música. En el primer cas el fiscal Emilio Sánchez Ulled havia demanat presó, en el segon cas, d'un principi, a la querella del Ministeri Públic feta també per Ulled, demanava llibertat provisional -tot i que quan el jutge va citar a declarar Millet i Montull tres mesos després, el mes de juny de 2009, Ulled va canviar la petició demanant presó-. Dos casos molt diferents amb el mateix fiscal i amb dos jutges que han dictat decisions oposades.

Un jutge pot decretar presó provisional si prèviament ho ha demanat el Ministeri Públic. Amb tot, el jutge instructor té la capacitat de deixar en llibertat un detingut encara que la Fiscalia s'hi oposi. De casos com aquests n'hi ha centenars i milers. Dels detinguts a l'operació Protegenos.com, acusats de pornografia infantil a internet, només quatre van anar a la presó. I són casos que creen alarma social, però aquest requisit ja s'ha suprimit del Codi Penal. Perquè es dicti una ordre de presó, s'han de complir almenys un dels tres supòsits: destrucció de proves, risc de fuga o risc de reincidència. Per Francesc Jufresa, advocat penalista, el debat de la presó preventiva és un debat "etern".

"En un país en què històricament s'ha patit l'aplicació de la presó preventiva com un càstig anticipat, en aquest cas el senyor Millet, s'havia d'aplicar, perquè aquest senyor incorria en un dels tres supòsits, el de la destrucció de proves, o no te'n recordes com es va veure Millet i Montull traient documentació en camionetes del Palau?", va concloure el lletrat Jufresa.

stats