Crònica 04/05/2011

Minuts 40

Mariona Ferrer I Fornells
5 min

Quaranta minuts van posar punt final dilluns a una recerca de més de deu anys. Quaranta minuts preparats al detall des de feia més d'un mes i mig a la Casa Blanca en set reunions successives dels alts càrrecs de seguretat nacional nord-americans. Però després de l'anunci de l'assassinat d'Ossama bin Laden per part del president dels EUA, Barack Obama, creixien minut a minut els interrogants d'una operació secreta orquestrada des de feia mesos. De la mateixa manera que la CIA en va acabar traient l'entrellat, ara el món vol conèixer els detalls d'una operació sembrada de dubtes.

El nom en clau de Bin Laden va ser Geronimo

"Hem aconseguit l'objectiu", va dir el cap de la CIA, Leon Panetta, des del Pentàgon. Obama seguia tota l'operació en directe des de la Casa Blanca per vídeo, atent a les instruccions del futur secretari de Defensa. L'acompanyaven la secretària d'estat, Hillary Clinton; l'encarregat de la lluita antiterrorista a l'administració, John Brennan, i el vicepresident Joe Biden, que fregava frenèticament un rosari. Passaven els minuts en silenci. "Veiem en Geronimo", va tornar a dir Panetta, citant el nom en clau de Bin Laden durant l'operació. Uns minuts més tard va comunicar: "Geronimo EKIA", que en anglès significa enemy killed in action (l'enemic ha estat mort en combat). Una altra vegada, es va fer silenci a la sala. Finalment, Obama va parlar: "El tenim". L'equip va respirar alleujat. L'operació havia començat amb mal peu després de l'accident d'un helicòpter Black Hawk.

El nom en codi amb què van denominar Bin Laden no és casual. Geronimo va ser un dels apatxes que va oferir més resistència als colonitzadors. El 1886, 5.000 soldats nord-americans, la tercera part de l'exèrcit d'aleshores, van perseguir Geronimo fins que el van caçar.

La trucada que va canviar el curs de la investigació

El comandament va liquidar Bin Laden en un obrir i tancar d'ulls, però abans va ser necessari trobar el filó per arribar al complex d'Abbottabad. A través dels interrogatoris dels serveis secrets nord-americans arreu del món, es va arribar a la conclusió que hi havia un home de molta confiança per a Bin Laden, el seu millor missatger. La primera gran informació va arribar de la mà del número tres d'Al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed, en una presó secreta de la CIA a l'est d'Europa el 2007. Durant un interrogatori va revelar a les autoritats els pseudònims d'alguns dels missatgers de Bin Laden, segons asseguraven ahir al Huffington Post quatre exoficials d'intel·ligència. Tot i que aquells noms eren uns més dels milers que ja tenia la CIA, va cridar l'atenció, en particular, un dels confidents després que un altre detingut, Abu Faraj al-Libi, assegurés als agents que havia estat promocionat successor de Mohammed com a cap d'operacions d'Al-Qaida. Els oficials de la CIA van veure ràpidament que només Bin Laden ho havia pogut permetre. Si trobaven el confident, podrien trobar Bin Laden. I la resposta va venir a l'agost, quan van registrar una trucada al Pakistan del que havia de ser el missatger. El van seguir amb cotxe i van arribar al complex d'Abbottabad.

Bin Laden no anava armat en el moment de l'atac

Un cop ja dins de la casa, l'objectiu de les tropes era "capturar o matar Bin Laden", va voler reiterar la Casa Blanca després del rebombori de dilluns em què molts mitjans asseguraven que l'objectiu era matar-lo. Però les declaracions d'ahir al vespre del portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, alimenten més la idea que la voluntat inicial ja era assassinar-lo. L'home alt i amb barba que hi havia a la casa i que després es va associar a Bin Laden no anava armat. Davant de la pregunta incisiva dels mitjans sobre per què el van matar en lloc de detenir-lo, Carney va respondre simplement: "S'hi va resistir". "El personal nord-americà en el terreny va procedir amb màxima professionalitat i va ser abatut durant l'operació per la resistència que va oposar -va dir-. La resistència no requereix una arma de foc".

La dona del líder d'Al-Qaida va intentar salvar-lo

Carney va haver d'assumir ahir al vespre el paper de la trista figura i tornar a corregir una altra informació de Brennan. L'encarregat de la lluita antiterrorista havia dit dilluns que una dona -presumptament la dona de l'home més buscat del món- havia mort durant l'assalt després de ser utilitzada com a escut humà. Llegint un comunitat amb un relat més exhaustiu del departament de Defensa dels EUA, va aclarir que "a l'habitació on hi havia Bin Laden, una dona -l'esposa- va atacar un soldat dels EUA i va ser disparada a la capa, però no va morir".

On és ara la família de l'ideòleg de l'11-S?

Però a l'amagatall d'Abbottabad no hi havia només Bin Laden i la seva dona. A partir de les investigacions prèvies a l'assalt, es va arribar a la conclusió que a la casa hi vivien un total de 22 persones, aproximadament. El líder d'Al-Qaida habitava a la segona i tercera planta amb la dona i els fills. Sembla que un d'ells va morir durant l'atac, a més a més de dos missatgers i una dona que formava part d'una altra família i que vivia a la primera planta.

Però què en van fer de les altres persones que hi havia a la casa? Segons una font dels serveis secrets del Pakistan consultada per Efe, les forces nord-americanes van deixar la dona ferida, una de les filles i "vuit o nou nens" a prop el complex. L'administració Obama, va voler afegir a aquesta informació que els havien allunyat del complex per evitar que rebessin l'impacte de l'explosió de l'helicòpter que van destruir abans de marxar. Poc després de l'assalt, l'exèrcit del Pakistan va passar a controlar el complex perquè no s'hi apropessin els mitjans. La font va precisar que tant la dona com la filla de Bin Laden havien estat detingudes després de l'operació Geronimo.

Què hi ha dins dels discos durs del terrorista?

Obama va desestimar l'opció de bombardejar la casa des de l'aire al març perquè volia conservar les proves que hi havia a l'interior. Per això, durant els 40 minuts de l'operació, els seals es van afanyar a recopilar tot el material informàtic i documental que hi van trobar. Els serveis d'intel·ligència dels EUA examinaven ahir desenes de discos i arxius informàtics, amb l'esperança de trobar noves claus en la lluita contra Al-Qaida. Brennan va dir ahir durant una entrevista a la cadena nord-americana CNN que l'objectiu és "aconseguir claus per poder frenar qualsevol complot terrorista que s'estigui preparant, a més d'aconseguir pistes que condueixin a nous objectius".

Pendents de més detalls i qüestions sobre l'operació

L'operació per acabar amb l'home més buscat del món conserva encara un munt de zones fosques. Realment existeix una imatge de Bin Laden mort? Per què se'l va llançar al mar argumentant que es feia un ritual islàmic que realment no existeix? El Pakistan no en sabia res? A més, tenen detinguts homes que vivien a la casa? Uns interrogants que la Casa Blanca qualifica de normals perquè, segons el seu portaveu, s'està treballant amb informació "fresca". Però tenint en compte que venjar les víctimes de l'11-S amb la mort de l'ideòleg dels atemptats era un dels objectius més importants dels EUA i l'operació s'ha preparat al mil·límetre, sorprèn que hi hagi tantes ombres com expectació.

stats