SECTOR PAPERER
Crònica 23/06/2011

Miquel i Costas invertirà 75 milions

La companyia que presideix Jordi Mercader ha passat de la consolidació al rellançament. Després d'anunciar la construcció d'una fàbrica, ara crearà un nucli de R+D paperer a la comarca de l'Anoia.

Toni Garganté
2 min
Jordi Mercader destaca que el futur del grup passa per l'especialització.

Barcelona.Miquel i Costas se situa entre les cinc primeres empreses de fabricació de papers especials a escala mundial. El seu principal client és la indústria tabaquera. De fet, és l'única companyia que elabora tots els papers que embolcallen la cigarreta, des de les matèries primeres, a la planta de Tortosa, fins al filtre, va argumentar ahir el president del grup, Jordi Mercader.

Durant els últims anys s'ha preparat per produir papers autoextingibles, que eviten que el tabac segueixi encès en un cendrer, per exemple, o especialitats per a filtres porosos. "Nosaltres tenim un autèntic compromís amb la indústria tabaquera", va repetir Mercader en diverses ocasions. Tot i amb això, la davallada del consum de tabac és inqüestionable, i l'empresa ha volgut diversificar-se cap a altres sectors en els últims anys. Així, Mercader va confirmar ahir que l'empresa invertirà 45 milions d'euros en la construcció d'una nova factoria a la Pobla de Claramunt, en un terreny de 14.000 metres quadrats.

Aquest pressupost es veurà incrementat amb les inversions habituals d'uns 15 milions anuals, destinades al manteniment de la resta de fàbriques. D'aquesta manera, la companyia, participada per Caixa Penedès, sumarà unes inversions de 75 milions en dos anys. "Per a un grup que compta amb una capitalització borsària de 210 milions, no està gens malament -va destacar Mercader-. Però hem tancat una etapa iniciada als anys 90", va afegir.

Pas endavant

Jordi Mercader es va referir a la necessitat de fer un nou pas qualitatiu amb la creació d'un nucli de R+D, un "clúster", de tecnologia paperera a l'Anoia, que ja compta amb una elevada concentració paperera. "La nova planta de la Pobla significa tornar als orígens. Conservarem una volta catalana en què es pot llegir la data del 1725", quan la família Miquel va començar a fabricar paper a mà, va argumentar.

"Ens faltava aquesta tecnologia puntera en la nova factoria per iniciar un nou pla de creixement basat en la tecnologia i l'especialització". El president de l'empresa amb fàbrica a l'Argentina no va voler donar més pistes, però va insinuar que el programa de creixement podria incloure alguna adquisició fora d'Espanya. "Hem mirat dues empreses a l'any, i al final sempre hem optat per crèixer de manera orgànica".

Miquel i Costas va aprovar ahir en junta d'accionistes els comptes del 2010. El benefici va arribar als 20,1 milions, amb un creixement del 15,6% sobre l'any anterior, i la facturació es va situar en els 180 milions.

stats