PRIMÀRIES REPUBLICANES
Crònica 01/02/2012

Mitt Romney recupera l'aura de favorit a Florida

Romney espera un triomf contundent a Florida que impulsi d'una vegada per totes la seva candidatura per a la nominació republicana. Però el seu màxim rival, Newt Gingrich, promet lluitar fins al final.

Núria Ferragutcasas
3 min
Mitt Romney saluda els seus seguidors en un míting a la localitat de The Villages, a Florida. L'exgovernador agafarà embranzida si guanya en aquest estat.

WASHINGTONAmb la victòria previsible de Mitt Romney en la primària de Florida -les enquestes el donaven ahir com a clar vencedor a l'espera del tancament dels centres de votació ahir a la nit, hora catalana-, el candidat republicà espera recuperar l'aura de favorit i de candidat inevitable que va perdre després de l'aclaparadora derrota de fa deu dies a Carolina del Sud davant del seu màxim rival, Newt Gingrich.

Al tancament d'aquesta edició, Mitt Romney obtenia un 44,2% del vot, 15 punts més que Newt Gingrich, i tenia un 98% de probabilitats de guanyar, segons el blog de l'analista Nate Silver, del diari The New York Times , que fa una mitjana dels últims sondejos. A més, una enquesta de la Universitat de Suffolk va revelar que Romney aconseguiria un suport del 55% i Gingrich del 24% entre els votants per correu, que van votar abans i representen un 15% de tot l'electorat.

Un triomf contundent de Romney, però, no sentenciarà la cursa per la nominació republicana. Newt Gingrich ha assegurat que lluitarà fins al final perquè està convençut que el partit no nominarà "un republicà progressista". A més, la campanya de l'exlíder de la Cambra de Representants té recursos econòmics per seguir captant el vot més conservador, ja que va recaptar 10 milions de dòlars el quart trimestre del 2011 i cinc més el gener passat.

D'altra banda, l'agressiva batalla de Gingrich contra Romney n'ha destapat aspectes vulnerables, com la riquesa personal, els impostos que paga, el seu passat empresarial a l'empresa Bain Capital o el suport que va donar a un sistema de salut per a Massachusetts que va servir de model per a la reforma sanitària del president Barack Obama.

Nou sistema d'elecció

El gran avantatge de Mitt Romney és el futur calendari electoral. Els estats on se celebraran els següents caucus i primàries li són favorables, per exemple Nevada, on viu una important comunitat mormona que observa amb expectació el primer candidat presidencial que professa la seva religió. A més, podria aconseguir victòries a Arizona, gràcies al suport a la seva candidatura del senador d'aquest estat, John McCain, i a Michigan, on els ciutadans tenen un bon record de la gestió com a governador del seu pare. Per tant, és molt probable que Romney surti reforçat de les cites electorals d'aquest mes i encari amb el vent a favor el decisiu Superdimarts, el 6 de març, quan es votarà en deu estats.

La principal raó per la qual les primàries republicanes, malgrat el quasi segur triomf de Romney a Florida, encara tenen un llarg recorregut és el canvi que el partit va introduir l'any passat en el sistema de repartiment dels delegats que proclamen el candidat. El guanyador de cada estat, normalment, s'emportava tots els delegats que hi havia en joc. Ara, excepte Florida, que atorgarà 50 delegats al candidat més votat, tots els estats que celebren primàries fins a l'abril repartiran proporcionalment els delegats.

"L'objectiu del partit era allargar la temporada de les primàries per augmentar l'atenció del públic i crear la mateixa expectativa positiva que va generar la lluita demòcrata del 2008 entre Hillary Clinton i Barack Obama", explica Robert Shapiro, professor de ciència política de la Universitat de Colúmbia de Nova York. Tot i així, Shapiro dubta que aquest canvi obtingui els resultats favorables que els líders republicans esperaven. De fet, l'aparell del partit resa perquè la gran crispació i la divisió que genera la batalla entre Romney i Gingrich no debiliti gaire les opcions del seu futur candidat a la presidència.

stats