LABORAL
Crònica 26/02/2012

El Mobile World Congress evita la vaga de metro

El Mobile World Congress es podrà celebrar a Barcelona amb el servei de metro en ple funcionament. Ahir es va desconvocar la vaga de metro i aquesta nit els treballadors de bus decidiran què fan.

Vicenç Moliné
2 min
El recompte dels vots es va fer ahir enmig  de l'expectació de treballadors i mitjans.

BARCELONAEl comitè d'empresa dels treballadors del metro de Barcelona va anunciar ahir que desconvocava la vaga per als dies que se celebrarà el Mobile World Congress, ja que la majoria dels treballadors van votar a favor d'acceptar les condicions salarials ofertes per TMB. Des de divendres, els 3.372 treballadors del metro de Barcelona estaven cridats a votar a les cotxeres de Santa Eulàlia, on les urnes van estar obertes tota la nit fins ahir a les 12 del migdia, quan es va saber el resultat.

La participació va fregar el 70% i els nervis i l'expectació regnaven entre la trentena de treballadors que s'havien quedat a esperar el resultat. Periodistes i treballadors s'havien enganxat a les finestres del local sindical de les cotxeres, on els membres del comitè de vaga recomptaven els vots. Finalment, apuntats amb boli en un paper, van aparèixer els resultats de la votació, que uns minuts més tard confirmava el president del comitè d'empresa, Pere Ramon: 1.735 treballadors van votar a favor d'acceptar la proposta de l'empresa i 574 la van rebutjar i, per tant, van demanar mantenir la vaga.

Assemblea de la secció de bus

El resultat del referèndum va suposar el trencament definitiu dels treballadors del metro amb els del bus, que no van considerar la possibilitat de celebrar un referèndum per decidir sobre la proposta de TMB i, per tant, sobre la vaga.

Després de saber el resultat, els treballadors del bus van convocar una assemblea de la seva secció per avui a les 9 del vespre, en què es votarà a mà alçada si mantenen la vaga que començaria dilluns. El termini per desconvocar-la s'acaba avui a mitjanit. El delegat sindical d'Actub, Faustino Mondragón, va criticar la "maniobra" dels sindicats del metro, que havien "venut" els treballadors del bus amb un "referèndum manipulat".

La proposta feta des de TMB i que la majoria de treballadors del metro van acceptar consisteix en una pròrroga del conveni col·lectiu fins al 2013, amb una congelació salarial, un pagament de l'actualització salarial del 2011 en dos cops, una de l'1,2% el 2012 i una altra d'igual el 2013, i el pagament dels endarreriments de sous del 2012 el segon semestre del 2013 i del 2014.

Tot i que la majoria dels treballadors que esperaven els resultats a les cotxeres desitjaven que guanyés el sí, el resultat no va acabar de convèncer. És el cas d'Òscar Iniesta, que comentava sentir-se frustrat. "No volia la vaga però tampoc vull aquest acord... L'empresa només reconeix el que ens deu i diu que ho pagarà algun dia. Això ja ho teníem".

TMB va felicitar en un comunicat els treballadors del metro per "l'exercici de participació democràtica, responsabilitat i civisme que han demostrat" i va instar la plantilla del bus a fer el mateix.

stats