FINANCES
Crònica 04/03/2012

Mobilització dels afectats per productes bancaris

Ara
2 min

BARCELONAUn miler de persones afectades per productes bancaris de risc es van mobilitzar ahir al centre de Barcelona en contra del que ja han començat a denominar com el corralazo . Denuncien que uns 300.000 catalans tenen els seus estalvis bloquejats en productes com les conegudes participacions preferents. Els manifestants, la majoria gent gran, portaven pancartes amb lemes com "Corralazo", "Vam confiar en vosaltres i ara ens falleu" i crits de "Banquers lladres, torneu-nos els milions".

Segons la portaveu de la plataforma ciutadana Estafa Banca, Montserrat Gil, a Catalunya hi ha 300.000 afectats d'un total de prop d'un milió d'espanyols que estarien en aquesta situació, els quals sumarien un total de productes bancaris de risc per valor d'uns 60.000 milions d'euros, una xifra calculada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Aicec-Adicae), segons informa Efe.

"A Catalunya hi ha unes 300.000 persones afectades per les participacions preferents, que són un producte tòxic que es va oferir a la gent, sobretot a persones grans, dient-los que eren un producte garantit", va denunciar Gil. Segons la mateixa portaveu hi ha algunes entitats bancàries que estan oferint "convertir part del capital que està immobilitzat durant deu anys en accions en deute subordinat", però els afectats no es consideren "ni inversors ni especuladors" i el que volen és recuperar els diners.

Fugir de la borsa

La portaveu de la plataforma d'afectats va afirmar que ja han aportat documentació al Defensor del Poble Europeu, malgrat que "encara hi ha gent que no ho sap perquè no ha anat a retirar els seus diners".

La setmana passada una d'aquestes entitats, Unnim, va enviar una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què anunciava que deixava de pagar el cupó mensual d'una emissió de participacions preferents i tres més d'obligacions subordinades. La nota justificava que la llei permet que no es remunerin els interessos previstos si l'entitat no ha obtingut beneficis durant el semestre anterior. Però, al marge de la situació concreta d'Unnim o d'altres entitats, les queixes per les preferents vénen per la conversió d'aquestes participacions en accions. La mateixa CNMV va decidir l'any passat que aquest producte s'havia de regular millor. I bancs i caixes van proposar la conversió en accions a mitjà i llarg termini, fet que va provocar un gran malestar perquè els estalviadors el que volien, comprant preferents, era precisament fugir de la borsa.

Els portaveus de les entitats han manifestat en tot aquest procés que sempre hi ha hagut instruccions de vendre els productes correctament. CaixaBank va anunciar fa unes setmanes que havia tancat la conversió de preferents en deute subordinat i accions amb una acceptació superior al 99%.

stats