REFORMES POLÍTIQUES
Crònica 18/06/2011

El rei Mohamed VI anuncia una retallada dels seus poders

Mohamed VI va tornar a marcar ahir el ritme del canvi polític al Marroc. En un discurs televisat, el monarca va anunciar una reforma constitucional que enforteix el rol del govern i limita el poder reial.

Carme Colomina
2 min
El rei del Marroc, Mohamed VI, cedirà part dels seus poders al primer ministre, que veurà reforçat el seu paper.

Barcelona.El Marroc vol ser una monarquia constitucional i el rei Mohamed VI va presentar ahir, en un discurs televisat a la nació, la nova carta magna, que "consagra una monarquia basada en la ciutadania". "Tres mesos després d'iniciar el procés de revisió constitucional -va anunciar el monarca- hem aconseguit redactar un nova Constitució democràtica". Tot seguit va convocar el referèndum per a l'aprovació del text, que es farà el pròxim 1 de juliol, i va fer una crida als marroquins a votar-hi afirmativament. Els partits només tindran 10 dies per fer campanya a favor o en contra d'un text que haurà de substituir l'actual Constitució, vigent des del 1996. La novetat és que per primera vegada tots els partits polítics haurien de tenir dret a minuts de pantalla als canals de televisió del país per defensar la seva postura. Dotze minuts per a les grans formacions i tres minuts per als més petits.

Sobre el paper, el nou text proposa canvis significatius. El rei perd el seu caràcter "sagrat", tot i que mantindrà el lideratge religiós com a cap dels creients. El monarca continuarà exercint el control sobre les forces armades i la política exterior, i presidirà el consell de ministres. La política general del regne, però, la podrà decidir el govern en reunions de treball cada divendres sense la presència del monarca. La clau del canvi serà l'enfortiment del paper del cap de govern. El primer ministre es convertirà en un veritable "president del govern", amb competències ampliades, capacitat per nomenar els alts càrrecs d'un executiu que encara estarà sota la supervisió del palau reial. El primer ministre tindrà poder per dissoldre el Parlament, una prerrogativa fins ara reservada únicament al rei. "Afavorirem una autoritat parlamentària que sigui capaç de tenir l'última paraula en qüestions legislatives", va assegurar ahir Mohamed VI, que encapçala la monarquia més longeva del món àrab i que, des del mes de febrer, ha de fer front a les demandes de canvi que li reclamen les protestes als carrers de les grans ciutats del Marroc.

Reforma insuficient

El model marroquí se segueix de prop des d'altres capitals del món àrab que intenten controlar les demandes de més democràcia. La reforma és un pas endavant, però no suficient. "Aquesta Constitució hauria d'anar acompanyada d'una reforma política -valora el politòleg marroquí Said Kirhlani-. És la cultura política de les elits del país la que ha de canviar, rejovenir les estructures dels partits i reforçar la democràcia". En conversa telefònica amb l'ARA, Kirhlani es va mostrar crític amb el procés "poc democràtic" que ha seguit aquesta reforma dissenyada per una comissió d'experts nomenada pel rei, i en què "alguns partits polítics, sindicats i ONG han tingut veu però no vot" en tot el procés de consultes. De la seva banda, Najib Chawki, activista del Moviment 20 de Febrer, va declarar ahir a l'agència Reuters que la reforma no estableix la "monarquia parlamentària" que ells reclamen, sinó que bàsicament "canvia d'una monarquia absoluta de facto a una monarquia constitucional". Tan bon punt es van filtrar els primers articles de l'esborrany de reforma constitucional van tornar a circular a la xarxa les crides a una nova manifestació diumenge per seguir fent pressió.

stats