REFORMES CONSTITUCIONALS
Crònica 03/07/2011

Mohamed VI guanya la seva revolta

El moviment de revolta que va néixer arran de les primeres protestes democratitzadores al Marroc denuncia que el referèndum electoral de divendres no va ser transparent ni democràtic.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un grup de nens durant la marxa a favor del sí i del rei Mohamed VI que el règim va organitzar pel 29 de juny, durant la campanya per la nova carta magna.

Barcelona."Absolutisme 1 - Democràcia 0", d'aquesta manera titulava ahir la seva particular crònica de la jornada de referèndum de divendres un jove revoltat del Moviment 20 de Febrer, El Salah Elayoubi. El 98,5% dels marroquins van dir sí a una nova constitució que els joves de la Primavera Àrab consideren del tot insuficient. La cúpula dirigent va destacar una alta participació que, en uns resultats preliminars -els definitius sortiran entre avui i demà, quan es tanquin els col·legis a l'estranger-, seria de gairebé el 73%.

"Ja podem parlar de l'excepció marroquina", deia joiós el ministre d'Economia marroquí, Slaheddine Mezouar, després de conèixer els resultats des del gran hotel de Rabat. Atiant més la llenya al foc, el ministre de Comunicació, Khalid Naciri, celebrava una "lliçó magistral clavada als aprenents revolucionaris". El rei Mohamed VI ha estat el gran guanyador d'aquest referèndum electoral, anunciat tot just el 17 de juny en un discurs en què renunciava a part dels seus poders a favor del primer ministre i el Parlament.

Poca transparència

Tanmateix, els joves opositors del Moviment del 20 de Febrer no consideren que els resultats siguin gens significatius. "Estem davant d'una gran festa de la manipulació i falsificació de proves", deia un jove consultor freelance , Younis Derraz, ahir a l'ARA des de Casablanca, i adjuntava unes sèries de recomptes de vots a través de Facebook. Són dades de l'Institut d'Estadística Marroquí contrastades amb els resultats reals de vot. Fonts del moviment calculen que si es té en compte la població real del Marroc que pot votar i es contrasta amb el nombre de votants del Ministeri de l'Interior, només surt un 36% real de participació. "Felicitats a tots!", escrivia el moviment.

Amb tot, volen manifestar-se contra una constitució que consideren que no aporta cap novetat i contra la pràctica fraudulenta durant el procés electoral. Per avui han organitzat mobilitza- cions en més de vuitanta ciutats a tot el país. Una de les crítiques més fonamentades de l'oposició a les reformes de Mohamed VI és que les llistes a les meses electorals no estaven tancades. És a dir, qualsevol persona amb un document d'identitat marroquí va poder votar al Marroc, i encara ho pot fer en qualsevol dels punts instal·lats en els principals ports europeus amb destinació al país.

Només calia presentar el DNI

Ali Bouabid, del comitè executiu del Partit Socialista per la Unió de Forces -un grup important al Marroc-, denunciava també ahir en un comentari al Facebook que a la seva mesa li van dir que no calia verificar la seva identitat per votar a causa del sí aclaparador que branda un rei que ha guanyat la seva pròpia revolta.

stats