FINANCES MUNICIPALS
Crònica 06/03/2012

Moià: el desgavell econòmic d'un poble amb un deute de 25 milions

Joan Serra
3 min
L'anterior alcalde de Moià, Josep Montràs, que va governar l'Ajuntament durant set mandats municipals.

BARCELONAEls veïns de Moià (Bages) fa mesos que viuen angoixats per la salut de l'Ajuntament, amb la caixa buida i una llosa de 25 milions de deute que escanya el consistori. El nou equip de govern -hereu de la gestió de l'anterior alcalde, Josep Montràs (CiU), que va acumular 28 anys al càrrec- ja va alertar a l'estiu que el consistori estava en fallida, fins al punt de no poder pagar les nòmines. Ara un tribunal ha condemnat l'alcalde i el regidor d'Hisenda a pagar una multa de 150 euros diaris de la seva butxaca per no haver complert l'execució d'una sentència que obligava el municipi a abonar a una constructora un deute de 451.000 euros -més interessos de demora- per la urbanització d'un carrer el 2007. És l'últim exemple del desgavell econòmic de l'Ajuntament en els últims anys. Els excessos en la planificació -amb projectes iniciats sense garanties de finançament- han estat un llast.

El pàrquing i el consultoriUn aparcament de tres plantes per a un poble de 6.000 habitants

El projecte que il·lustra la desmesura que ara ofega Moià és la construcció del nou centre d'atenció primària (CAP) i de l'aparcament soterrat de tres plantes que s'ubica en el mateix espai. El pàrquing, amb una capacitat de 300 places, està edificat, però encara no ha entrat en funcionament per qüestions de "viabilitat econòmica", tal com apunten fonts de l'equip de govern consultades per l'ARA. El CAP es va inaugurar el desembre passat, després de tres anys d'obres i una inversió de 2,4 milions d'euros. A diferència del que és habitual, l'ambulatori va construir-lo l'Ajuntament, a través de l'empresa pública Moià Futur, gràcies a un acord signat el 2007 amb el departament de Salut. Els problemes de liquiditat que va patir l'Ajuntament van fer que la constructora no cobrés. Durant un any i mig no s'hi va fer res. Per poder desencallar les obres es va haver de renegociar, també, el preu de venda final a la Generalitat.

Hotel d'entitats hipotecatUn edifici emblemàtic que va servir per finançar inversions

L'anterior alcalde, Josep Montràs -a qui els crítics buscaven paral·lelismes amb el personatge homònim de la sèrie Ventdelplà -, va constituir una hipoteca per valor de dos milions d'euros sobre l'hotel d'entitats Can Carner -l'equipament de "més valor" de Moià, segons el mateix Montràs-, seu de les associacions de la població i del Consorci del Moianès. L'oposició ja li va retreure que hipotequés el patrimoni municipal, però l'equip de govern va justificar l'operació econòmica per la necessitat d'obtenir recursos per finançar altres inversions a la població. El municipi va contreure un altre deute amb el ministeri de Defensa arran de l'operació de compra de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i la seva reforma, amb l'objectiu de construir-hi 23 pisos socials. En l'etapa final de Montràs, l'oposició també li va criticar la contractació d'un càrrec de confiança -per fer de gerent- amb un sou de 6.000 euros bruts mensuals, una despesa confirmada per regidors de la legislatura anterior.

L'avís del nou alcaldeDenunciarà les irregularitats dels anteriors equips de govern

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (Ara Moià), que va accedir al càrrec el maig passat, va confirmar ahir que el departament de Governació ajudarà el consistori a abonar el deute que manté amb el Grup Mas, origen de l'últim maldecap del municipi. Guiteras va anunciar, però, que té la intenció de denunciar davant de la justícia els equips de govern anteriors si la Sindicatura de Comptes veu indicis de responsabilitat en la situació de fallida de l'Ajuntament.

stats