EL DEBAT DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 20/01/2011

Moltes promeses i poques realitats per canviar Salt

El conseller Josep Lluís Cleries va anunciar ahir que implementarà a Salt un pla d'actuació específic. Mentrestant, les reformes promeses el 2010 avancen a pas de tortuga. L'alcaldessa demana temps.

Joan Serra
3 min
Generalitat, Corredor-

SALTFa gairebé un any, el febrer passat, Salt va viure episodis de tensió que amenaçaven de fracturar la convivència. Per superar l'escenari de nerviosisme i obrir la carpeta de les solucions, l'Ajuntament va verbalitzar una petició de recursos en matèria social i urbanística. Pocs mesos després, al maig, el consistori concretava un pla ambiciós, que requeria una inversió de 200 milions d'euros per enderrocar 600 pisos al cor de la ciutat i avançar en la rehabilitació de 1.200 immobles més en el termini de 12 anys.

Amb la intenció d'esponjar la densitat urbanística i millorar la qualitat de vida dels veïns, el projecte de l'ARU (àrea de renovació urbana) era l'aposta estrella del consistori per maquillar un sector degradat. En un any, però, l'Ajuntament ha pogut concretar poques operacions per fer la transformació. Només ha comprat tres pisos i disposa de l'autorització per adquirir-ne quatre més.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, demana paciència perquè es visualitzi la feina feta, complicat com és desencallar qüestions urbanístiques. "No s'arregla tot d'un any per l'altre i la qüestió és que nosaltres hi hem posat les bases, però ens cal temps", demana Pineda, que destaca la feina feta en altres programes, com el de deute comunitari -per donar suport a les comunitats de propietaris amb dèficits d'ingressos- o el de formació prelaboral per alfabetitzar veïns que volen accedir al mercat laboral. De moment, però, els resultats no es visualitzen. Joan Marquès, cap de l'Oficina d'Habitatge de Salt, en fa una anàlisi més crua: "És veritat que haver comprat només tres pisos és una quantitat petita tenint en compte la dimensió del problema, però l'escenari econòmic no ens ajuda".

Lentitud en l'execució

La redacció del projecte que ha de tornar a dibuixar el perfil urbanístic de la ciutat està en un estat embrionari (els arquitectes n'estan traçant les línies mestres) i els passos que l'Ajuntament fa sobre el terreny són feixucs. Malgrat que la primera fase de l'ARU preveu uns recursos de 28 milions d'euros -amb una inversió a tres bandes que ha d'assumir la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament, conveni signat el juny passat durant la visita a Salt de la ministra Beatriz Corredor-, els avenços són lents.

A banda de les dificultats econòmiques del consistori, que hi haurà d'aportar quatre milions, la ciutat ha de salvar un altre escull: hi ha un miler de pisos buits, la majoria en mans de caixes d'estalvis, que no han facilitat les coses a l'Ajuntament perquè volen treure el màxim rendiment dels immobles que han assumit. Marquès afirma, per detallar les complicacions associades als habitatges embargats: "Hem topat amb la opacitat de les caixes, que han deixat d'actuar amb la responsabilitat que se'ls hauria d'exigir. Per exemple, no han cedit pisos a la borsa de lloguer social". Salt només és capaç de fer estimacions sobre els pisos buits que estan sobreocupats (més d'un centenar), però pot donar fe que els blocs més degradats del barri Centre continuen sense millorar. Els veïns damnificats i els tècnics de l'Ajuntament que els atenen es posen les mans al cap.

Zona d'actuació preferent

La Generalitat es va afanyar ahir a anunciar noves actuacions. Conscient que la crisi de Salt s'ha convertit en la primera que ha de gestionar com a conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries va avançar l'aplicació d'un nou pla específic. Fonts de la conselleria han confirmat a l'ARA que Salt serà una de les poblacions incloses en el llistat de zones d'actuació preferent, un dels projectes prioritaris de la conselleria. El programa pretén redactar plans específics per a barris i territoris en els quals es detecti una concentració de situacions de desigualtat econòmica, escolar i cultural, així com indicadors de risc per als infants i adolescents.

L'anunci no va anar acompanyat de concreció perquè el programa d'actuació en zones de risc que vol endegar Cleries encara no està del tot perfilat. El conseller prefereix que passin els dies de tensió per reunir-se amb l'alcaldessa Iolanda Pineda, però ja va anunciar: "Cal un vestit a mida per a la situació que viu Salt". Pineda aposta pel treball conjunt, i vol tenir veu i vot per pactar les mesures.

stats