Crònica 17/11/2011

Monti exclou els polítics en el nou govern italià

El nou govern italià, format per diplomàtics, empresaris i professors, se sotmetrà avui a un vot de confiança al Senat. Mario Monti va presentar ahir la llista dels 17 ministres que integren el seu gabinet.

Ariadna Matamoros
2 min
La prima de risc afecta Itàlia d'imprevist. Berlusconi es converteix en víctima perquè el seu país no faci fallida

Barcelona.Serenitat i cohesió. Sota aquests dos pilars va presentar ahir Mario Monti el nou govern italià, format exclusivament per tecnòcrates, que avui s'ha de sotmetre a un vot de confiança al Senat i divendres ho farà a la Cambra de Diputats. L'excomissari europeu i senador, que a més de convertir-se en el nou primer ministre italià assumirà la cartera d'Economia, va llegir ahir en roda de premsa la llista de ministres -dotze amb cartera i cinc sense- del nou executiu de perfil tècnic que ha de treure Itàlia de la crisi. "L'absència de polítics agilitzarà el govern i eliminarà un motiu de preocupació", va afirmar ahir Monti davant els mitjans.

Amb l'objectiu de "subratllar les iniciatives coordinades per al creixement econòmic", va dir Monti, el nou executiu -format principalment per diplomàtics, empresaris i professors- comptarà amb un macroministeri de Desenvolupament Econòmic, Infraestructures i Transports que liderarà Corrado Passera, l'actual director de l'entitat Intesa Sanpaolo, el segon banc més important d'Itàlia. La mà dreta de Monti i responsable de l'àrea de presidència del Consell serà Antonio Catricala, fins ara encarregat de l'Autoritat de la Competència. Un gest que reafirma la determinació de Monti de reforçar el potencial de creixement de l'economia italiana.

Monti i els nous ministres van jurar ahir el càrrec davant el president de la República, Giorgio Napolitano. El nou ministre d'Afers Estrangers, el diplomàtic Giulio Terzi di Sant'Agata, i el nou ministre de Defensa, el militar de l'OTAN Giampaolo di Paola, són els únics que no van poder assistir a la cerimònia. El gabinet de Monti té tres dones que ocuparan carteres importants (Interior, Justícia, i Treball i Igualtat). L'anunci del nou executiu va donar un respir als líders de l'eurozona, però hi ha sectors crítics -entre els quals partits d'extrema esquerra- que recelen dels vincles del nou executiu amb la banca, el Vaticà, i el món dels negocis.

Ampli suport

Es preveu que el nou govern sigui ratificat per una àmplia majoria a les dues cambres italianes, ja que Monti ha aconseguit el suport de tots els partits polítics excepte de la Lliga Nord. El repte de l'excomissari, que vol governar fins a les pròximes eleccions del 2013, serà mantenir el suport dels diputats quan arribi el moment d'aprovar les mesures que exigeix Brussel·les.

stats