Crònica 15/11/2011

Monti vol governar Itàlia fins a les eleccions del 2013

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El designat primer ministre italià ahir davant la premsa.

Barcelona.El nou primer ministre italià, Mario Monti, va arrencar ahir les negociacions per a la formació d'un nou govern de coalició enmig de la pressió dels mercats. Necessita un gabinet fort per implantar les mesures d'austeritat que li dicta la Unió Europea i creu que "l'horitzó temporal" per redreçar Itàlia no pot ser abans del 2013. Ho va voler deixar clar en una roda de premsa ahir al vespre, en què va assegurar que al país li esperen "sacrificis" més que no pas "llàgrimes i sang". Monti és conscient que el Parlament té l'última paraula sobre les seves decisions, per això va demanar la disponibilitat de totes les formacions polítiques d'Itàlia.

Segons el resultat de les primeres deliberacions entre el nou premier i els partits més minoritaris, Monti voldria un gabinet mixt de tecnòcrates. El líder dels liberals -el grup parlamentari que inclou tots els diputats que s'han desmarcat del partit del Cavaliere, el Poble de la Llibertat -, Roberto Antonione, va assegurar que Monti "vol una representació política al seu govern al més alt nivell". D'altra banda, el secretari general de l'Aliança de Centre, Francesco Pionatti, va explicar ahir, després de reunir-se amb el nou primer ministre, que Monti vol crear un govern fort per liderar Itàlia fins que s'acabi la legislatura.

Divisió al partit del Cavaliere

Aquestes intencions desmunten les condicions que havia posat a priori el partit de Berlusconi per acatar el nou govern que, segons el president de la Cambra dels Diputats, Gianfranco Fini, "naixerà" abans de divendres. El Poble de la Llibertat, que s'ha de reunir avui amb Monti, defensa que vol exclusivament un govern tècnic, desmarcat de qualsevol perfil polític, que tiri endavant les mesures que demana la UE fins a unes eleccions anticipades.

Vistes les idees de Monti, el partit de Berlusconi es va desmarcar ahir del seu missatge de benedicció del successor que diumenge havia llançat el mateix Cavaliere en un dels seus canals de televisió. Segons el secretari general del seu partit, Angelino Alfano, el suport del Poble de la Llibertat dependrà del programa i de la composició del futur govern de Monti. Alfano considera que un nou gabinet italià no pot estar integrat per persones "hostils" a la seva formació.

Qui és segur que no donarà suport al nou executiu serà la Lliga Nord. Umberto Bossi, líder d'aquest partit conservador que fins ara donava suport a la coalició de govern, va trucar ahir a Mario Monti per dir-li que no podia anar a Roma perquè estava ocupat en altres qüestions i que hi hauria "poca disponibilitat de la Lliga a donar-li suport en el vot de confiança del nou govern".

Però la negativa de Bossi no farà trontollar la moció de confiança a la cambra baixa per ratificar el nou gabinet. Monti comptarà amb el suport del Partit Democràtic, el més fort de l'oposició. El seu líder, Pier Luigi Bersani, ja va avançar diumenge que "la crisi és seriosa i no hi ha temps per perdre". Si l'agenda es compleix, Monti anunciarà el nou executiu avui al vespre o demà al matí, a temps per ser votat al Senat i al Parlament a finals d'aquesta setmana.

stats