Crònica 16/11/2011

Monti obté el suport dels grans partits italians per formar govern

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
A Nàpols, entre la voràgine política i econòmica, la vida continua.

BarcelonaItàlia ja ho té tot a punt per tirar endavant un nou executiu que tranquil·litzi els mercats i treballi en les mesures reclamades per la UE. El nou primer ministre, Mario Monti, es reunirà avui a les 11 del matí amb el president italià, Giorgio Napolitano, per comunicar-li els noms dels que ocuparan les carteres del nou executiu. En només dos dies, l'economista i excomissari europeu ha aconseguit prou suport per formar un govern fort al Parlament. Si l'agenda es compleix, l'equip de Monti podrà començar a treballar divendres. Demà l'executiu rebrà la llum verda, en una doble votació al Senat i al Parlament.

Després de rebre el suport dels dos grans partits italians -el Poble de la Llibertat, de Silvio Berlusconi, i el Partit Demòcrata-, de sindicats i la patronal, el nou primer ministre es va dirigir ahir a la premsa per confirmar l'acord i mostrar el seu optimisme. "Confirmo des d'ara la meva absoluta serenitat i convicció que Itàlia superarà aquesta situació tan difícil", va assegurar, per intentar aturar l'augment de la prima de risc dels bons italians i la fuetada a les borses.

Monti no va avançar detalls sobre la composició del nou govern perquè vol consultar-la abans amb Napolitano, però segons les filtracions d'ahir a la premsa italiana es reservaria el ministeri d'Economia per a ell mateix, però tindria quatre viceministres -Comptes, Finances, Tresor i Participacions Estatals- per donar-li suport. El Poble de la Llibertat aposta per un executiu merament tecnòcrata, però s'estima que també hi haurà algun perfil polític d'alt nivell, tal com van assegurar dilluns els liberals. El que sí ja és segur és que Monti vol que aquest executiu treballi fins a les eleccions del 2013. D'altra manera, pel nou primer ministre no tindria prou "credibilitat" per instaurar les mesures de la Unió Europea.

Amb l'anunci avui del nou govern, Itàlia tanca una setmana de voràgine en què ha passat de l'era populista de Berlusconi a un govern tecnòcrata per sortir de la crisi.

stats