ANIVERSARI DE LA CARTA MAGNA
Crònica 06/12/2011

Montilla i Camacho, únics polítics catalans amb la Constitució

El president Artur Mas no serà avui a la commemoració de la Constitució espanyola, cosa que li ha valgut crítiques del PP i C's. ICV, ERC i SI li fan costat, però li reclamen ambició per superar-la.

Roger Tugas
3 min
El llavors president José Montilla va coincidir el 2010 amb la senadora Alícia Sánchez-Camacho al Senat. Ara el senador és Montilla i es trobaran en l'acte de la Constitució.

BARCELONA.La decisió d'Artur Mas de recuperar la tradició de Jordi Pujol i Pasqual Maragall d'absentar-se de la celebració del Dia de la Constitució ha dividit els polítics catalans. D'una banda, el bàndol constitucionalista, liderat pel PP i C's, va carregar ahir contra un president que creu que no representa tothom i, de l'altra, el bàndol autodeterminista -format per ICV, ERC i SI- comparteix el gest però reclama passar als fets. Enmig, el PSC hi envia l'expresident (i encara primer secretari del partit) José Montilla, que sense fer mala sang contra ningú reclama canvis en sentit federal i un Senat que actuï com "una autèntica cambra territorial".

Montilla serà, juntament amb la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, l'únic líder polític de Catalunya que assistirà avui a Madrid als actes de commemoració de la Constitució, on hi ha prop de 1.500 convidats. No hi seran, però, els representants de CiU, PNB, ICV, ERC i BNG, en desacord amb la mateixa carta magna o, com la federació nacionalista -que tradicionalment enviava els seus representants a les meses del Congrés i el Senat-, amb la seva aplicació i reforma.

De fet, la modificació exprés impulsada pel PSOE i el PP, que hauria trencat el pacte constitucional, és la raó esgrimida per Mas per justificar la seva absència. Un argument que no satisfà el PP. El seu portaveu parlamentari, Enric Millo, assegura que "menysté" molts catalans i tan sols representa els independentistes. El portaveu de C's, Jordi Cañas, qualifica el gest de "greu problema institucional".

És més comprensiva la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, que veu "lògica" l'actitud de Mas i denuncia l'exclusió de l'autodeterminació en la Constitució. Tot i això, retreu al president que encara no li han sentit cap "pla de desenvolupament de l'Estatut o de superació de la sentència del Constitucional". Com la portaveu d'ERC, Anna Simó, que va criticar durament l'encàrrec de Mas a la fundació de CDC, la CatDem, del full de ruta de la transició nacional i el concert econòmic per d'aquí un any i sense diàleg amb la societat civil o el Parlament. "Estarem mitja legislatura sense definir la mesura estrella amb què CiU va guanyar les eleccions", es va queixar. El secretari general de SI, Uriel Bertran, va reclamar a Mas que treballi per abolir la Constitució a Catalunya.

Zapatero i Rajoy, cara a cara

D'aquesta manera, una setmana després de coincidir en el ple amb el PP en temes econòmics i socials i just abans d'haver d'afrontar la negociació dels pressupostos del 2012, CiU se'n torna a allunyar en l'àmbit nacional. Qui es trobarà en l'acte serà el president vigent, José Luis Rodríguez Zapatero, i el seu successor, Mariano Rajoy. Ho faran en el dinar que oferirà el president del Congrés, José Bono. Serà un preludi de la trobada que tenen pendent per acordar el posicionament a la cimera europea de Brussel·les de divendres, on assistirà Zapatero, però amb un discurs pactat davant el pla de reformes de l'eurozona d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy.

Tanmateix, els representants del PP -dirigits per la número dos, Soraya Sáenz de Santamaría- i del govern espanyol, amb el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, al capdavant, ja van acabar ahir els contactes previs al traspàs. Els populars han conegut l'estat de comptes i l'estructura de l'administració.

Avui, però, serà un dels primers cops que Rajoy atendrà la premsa després que hagi estat pràcticament blindat des de les eleccions. L'any passat en aquest mateix acte, però, va resoldre la situació amb una intervenció sense preguntes, com les que té per costum oferir.

stats