Crònica 07/10/2011

Montilla creu que el concert no té cabuda ni a l'Estatut ni a la Constitució

J.r.
1 min

Madrid.El primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, va certificar ahir, des de Madrid, que el PSC tanca la porta al pacte fiscal que defensa el president de la Generalitat. No l'avalen perquè, segons va explicar, "no encaixa ni amb l'Estatut ni amb la Constitució".

Per això, els socialistes aixequen la bandera del model de finançament actual perquè ha donat "bons resultats i és just". Entre els punts forts, va emfatitzar que "recull millor l'esforç fiscal" de les comunitats que aporten més a la solidaritat entre territoris. Per Montilla, aquest és un pas important respecte del model anterior, pactat entre Jordi Pujol i José María Aznar. A més, va recordar que el sistema en vigor permet fer-hi revisions passats els 5 anys i que ell no descarta introduir-hi nous instruments, com "un consorci tributari entre hisendes" que ajudaria a combatre "el frau fiscal" o mecanismes per clarificar el pagament del polèmic fons de competitivitat a Catalunya.

En un esmorzar informatiu a la capital espanyola, i amb la presència de dirigents del seu partit -com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, un dels aspirants a succeir-lo- va carregar contra la filosofia de fons que impregna la reclamació del concert per part de CiU. Montilla va avisar que vincular la crisi amb el dèficit fiscal és "faltar a la veritat i generar una falsa expectativa que pot ser molt perillosa".

El primer secretari del PSC va apostar per una futura secretaria general del PSOE amb Alfredo Pérez Rubalcaba, el candidat, sense valorar com pot influir una gran derrota el 20-N.

stats