Crònica 03/05/2011

Montilla escalfa la campanya

Ferran Casas
3 min
Montilla escalfa la  campanya

José Montilla va fixar posició. En la línia del que li han reclamat en els últims mesos els alcaldes del PSC a les grans ciutats, i d'acord amb la defensa de la seva obra de Govern, l'expresident va carregar fort contra Artur Mas i les seves retallades a l'entrevista a l'ARA en la qual trencava un silenci mediàtic de quatre mesos. I CiU, lluny de fer veure que no l'escoltava i segura que en podia treure rèdit, va entrar en el cos a cos amb l'encara primer secretari dels socialistes, i va fer evident que la campanya municipal que arrenca divendres a la matinada estarà fortament marcada pel futur de l'estat del benestar i l'herència del tripartit.

Mentre el PSC -en aquest cas per boca de l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ahir fent funcions de portaveu de l'executiva nacional- s'aferrava al discurs dur de Montilla -que contrasta amb el to més complaent que han exhibit altres dirigents socialistes en el que va de legislatura-, CiU replicava sense contemplacions a través dels Pujol.

El també expresident Jordi Pujol va entrar en joc a primera hora del matí i va obrir foc aprofitant la presentació que feia d'un esmorzar del candidat de la federació a Barcelona, Xavier Trias, que va ser conseller seu, primer de Sanitat i després de Presidència. Trias tenia fa uns mesos una expectativa immillorable per posar fi a 32 anys d'hegemonia socialista a la capital catalana, però les retallades de Mas i la revifada política de Jordi Hereu després de les primàries han fet aflorar els nervis al quarter generals dels convergents a Barcelona. I més quan, com va fer Montilla, l'esquerra posa l'accent a afirmar que "retallar en educació forma part de l'ADN de CiU".

En un particular duel d'expresidents, Pujol va fer també una lectura sobre ADN, però en aquest cas del del PSC. Va assegurar que els socialistes tenen com a forma de fer "la imprudència greu", que no provoca més que "desastres que després ha de resoldre qui sigui", i que no tenen cap autoritat per donar lliçons. Trias també s'hi va enganxar i va acusar Montilla "d'enganyar la gent".

A la reunió de l'executiva de Convergència, que es va allargar tot el matí, es va marcar com un dels objectius una campanya "neta" que se separés de la "brutícia i el cinisme demagògic" dels socialistes amb les retallades. I per posar cara a les actituds matusseres que atribueixen a Montilla, ningú millor que l'entrenador del Madrid, José Mourinho, que avui, en el partit de tornada de les semifinals de la Champions, no serà a la banqueta però sí al camp i en el punt de mira de l'afició culer.

Votants favorables al benestar

Oriol Pujol s'ho va fer venir bé per acusar Montilla de sumar-se "al pitjor estil Mourinho" seguint al peu de la lletra el llibre d'estil de campanya del secretari d'organització del PSC, José Zaragoza. "A Montilla no li feia falta caure tan baix", va afirmar Pujol. Per ell l'expresident "ofèn milions de votants de CiU" favorables a la "cohesió social" i el benestar.

Favorables al benestar ho són els votants i també els governs de Pujol. El Govern de Mas va fer arribar a l'ARA dades per rebatre Montilla. Concretament, l'evolució del pressupost d'educació els últims 30 anys. La població ha crescut, però també la inversió, que només es va contraure el 1984 un 17%, quan Universitats es va segregar. Els altres anys sempre va créixer (el mínim és el 2,7% del 1991), si bé és cert que els primers anys del tripartit ho va fer a un ritme més alt.

Si Montilla, a qui ERC va aplaudir per boca de Joan Ridao en el sentit que l'esquerra va deixar dèficit però també cohesió, volia provocar CiU amb les declaracions a l'ARA, ho va aconseguir.

Lluís Miquel Pérez ho va aprofitar traient rellevància al dèficit que justifica les retallades de Mas, i es va apuntar a la doctrina del xoc dient que "són ideològiques i la resta són sofismes". L'alcalde de Reus va recordar que no s'han reconsiderat, sinó que només s'han posposat per després del 22-M, "en un exercici de cinisme i una clara aposta per l'àmbit privat". Pérez va evidenciar fins a quin punt el discurs de Montilla, i per tant de la cúpula del PSC, s'arrenglera amb els alcaldes a pocs dies de l'enganxada de cartells.

stats