ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 24/09/2011

Montilla reivindica la bona gestió econòmica del tripartit

Després que el Govern consideri que la seva política de retallades ha quedat avalada per l'auditoria de Deloitte, l'expresident José Montilla defensa que el tripartit va posar les bases per sortir de la crisi.

Sara González
2 min
Montilla reivindica la bona gestió econòmica del tripartit

Barcelona."Algú creu, de debò, que les dificultats econòmiques del nostre país avui són simplement conseqüència d'un desig irrefrenable de despesa dels últims governs de la Generalitat? No siguem il·lusos!" Així es va defensar ahir l'expresident de la Generalitat José Montilla del dit acusador de l'actual Govern de CiU, que considera que la gestió del tripartit és responsable de l'elevat dèficit que l'obliga a fer retallades. En un acte d'Òmnium a Manresa, Montilla va titllar de "despropòsit" que l'executiu hagi presentat aquesta setmana una auditoria externa realitzada per Deloitte que eleva el dèficit de la Generalitat fins al 4,2% i al·lega que la xifra "és fruit d'un mètode diferent de càlcul i no del fet que s'hagi descobert res sota les catifes".

Si bé l'expresident va reconèixer que els governs d'esquerres van cometre errors, va subratllar que les bases dels tímids signes de recuperació econòmica les va posar el tripartit ja des de l'etapa de Pasqual Maragall. I com a exemples va esmentar el reconeixement que té Catalunya en el sector de la recerca, la capacitat exportadora de la indústria catalana, l'impuls de potents infrastructures i l'absorció d'1,5 milions d'habitants més per part dels sistemes educatiu, sanitari i de serveis socials. El gran problema ha estat, segons Montilla, la caiguda en picat dels ingressos.

"Es pretén transmetre a la ciutadania la sensació que es descobreixen nous forats cada dia. És una falsedat rotunda i un error polític", va lamentar l'encara líder del PSC, i va alertar que és la coartada de CiU per justificar unes retallades socials que xoquen frontalment amb "el fet de suprimir impostos als que més tenen" i que només poden trobar la complicitat en el PP. Montilla va admetre que no pot evitar "un esglai i un sentiment de desconfiança" quan veu que aquells que van recollir signatures contra l'Estatut i que han esbombat que el castellà és perseguit a Catalunya són ara "els principals socis del Govern".

La independència és viable

L'expresident també va desacreditar la "transició nacional" de la qual parla Mas. Va deixar clar que no comparteix la via independentista perquè atempta directament contra la cohesió social però malgrat tot va destacar que és una opció viable per la qual sent "un gran respecte". "Tant és així que he compartit govern amb un partit indepedentista", va destacar Montilla. Això sí, per a ell són de "malfiar" aquells que només es reivindiquen com a indepedentistes "a estones".

stats