BARCELONA
Crònica 29/11/2011

Un barri de Montjuïc pugna amb Trias per evitar enderrocs

Un dels últims racons que manté el model de ciutat-jardí a Barcelona, la Satalia a Montjuïc, demana a l'alcalde Trias la consideració de barri històric. Els veïns es volen alliberar de l'amenaça d'enderroc.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.Les cases unifamiliars amb hort i jardí, a banda i banda, són un dels principals trets identitaris del barri de la Satalia, aixecat a finals del segle XIX a la falda de Montjuïc seguint el model de ciutat-jardí que ja només es pot veure en racons remots de la ciutat com ara el passatge d'Isabel, a Vallcarca. També un ritme inusual a Barcelona i elements patrimonials com el camí Antic de València, de l'època romana. La pedra a les sabates que ha portat el barri, des del pla comarcal del 1953, és la qualificació com a zona verda -ratificada pel PGM-, que manté els veïns amb l'ai al cor per no tenir garantida la continuïtat de les cases. Amb el planejament urbanístic a la mà, aquest espai hauria de quedar lliure d'edificacions i els veïns apel·len al valor històric de la zona per reivindicar el barri com a bé d'interès local. Una reclamació històrica que ara posen sobre la taula de Trias, que havia inclòs en el seu programa electoral l'adequació urbanística de la zona.

Actualment una trentena de les cases del barri estan incloses, pel seu valor històric, en el catàleg de patrimoni protegit, però el nivell de protecció assignat només implica que es documentin en cas d'enderrocar-se i els veïns reivindiquen la necessitat d'incrementar-lo. Ja van presentar a l'anterior regidora, Imma Moraleda, una proposta per declarar la zona barri històric. La idea, però, va quedar sobre la taula amb el canvi de govern i ara des de l'Associació de Veïns de la Satalia insten l'alcalde Trias a tirar endavant la declaració de bé d'interès local que garantiria, d'una banda, que les cases no vagin a terra i, de l'altra, que no s'hi incrementi el nivell de construccions. "És una zona amb molt valor històric, tant pels camins i fonts com per la firma d'alguns arquitectes de renom -Enric Sagnier o Francesc Ferriol i Carreres, entre d'altres- en algunes de les cases, i només demanem que es reconegui que això és un barri consolidat", diu Ana Menéndez, presidenta de l'Associació de Veïns.

En estudi

Tot i que l'alcalde Trias detallava en el seu programa que procediria a l'"adequació urbanística que s'adapti a la realitat del barri", ara el seu equip té la pilota a la seva teulada i, de moment, no es pronuncia. Desafectar la Satalia implicaria buscar una altra zona , amb les mateixes dimensions -unes 4 hectàrees-, per traslladar la qualificació. L'Ajuntament està analitzant quin ha de ser el futur d'aquest barri. Segons el Pla General Metropolità, si un dia s'hi enderroca un habitatge no es pot tornar a construir, però mentre no es tira endavant cap pla específic, els veïns sí que poden reformar, rehabilitar i comprar i vendre habitatges, cosa que, segons apunten fonts municipals, vol dir que "no han de patir" per l'enderroc.

stats